• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

BEGROETING DIRECT NA DE PAUSKEUZE EN BIJ DE EERSTE ZEGEN "URBI ET ORBI"

Broeders en zusters, goede avond!

Jullie weten dat het de opgave van het conclaaf was een nieuwe bisschop te geven aan Rome. Het schijnt dat mijn broeders de kardinalen, hem aan het eind van de wereld zijn gaan halen... maar nu zijn we hier... Dank jullie wel voor de ontvangst. De gemeenschap van het bisdom van Rome heeft haar bisschop: dank jullie wel!

Allereerst zou ik willen bidden voor onze emeritus bisschop, Benedictus XVI. Bidden we allemaal samen dat de Heer hem zegene en Onze Lieve Vrouw hem bewaart....

(samen met de gelovigen op het Sint Pietersplein bad hij hier het Onze Vader, het Weesgegroet en het Eer aan de Vader...)

En nu, beginnen we aan deze weg: Bisschop en volk. Deze weg van de Kerk van Rome, die de kerk is die alle kerken voorzit in de liefde. Een weg van broederschap, van liefde en van onderling vertrouwen. Bidden we altijd voor elkaar: de een voor de ander. Bidden we voor heel de wereld, opdat zij één grote broederschap wordt. Ik wens jullie toe dat deze weg als kerk die wij vandaag beginnen en waarop mijn kardinaal-vicaris, die hier aanwezig is, mij zal helpen, vruchtbaar mag zijn voor de evangelisatie van deze, zo mooie stad!

En nu zou ik u de zegen willen geven maar eerst... eerst vraag ik jullie om een gunst: voordat de bisschop het volk zegent, vraag ik jullie de Heer te bidden dat Hij mij zegent: het gebed van het volk dat de zegen vraagt voor zijn bisschop. Laten we in stilte dit gebed bidden van jullie en van mij.

(Franciscus maakte daarbij een diepe buiging)

Nu zal ik jullie de zegen geven, aan jullie en aan heel de wereld, aan alle mannen en vrouwen van goede wil.

{De proto-diaken kondigt aan dat iedereen die de zegen ontvangt, ofwel direct of via radio, televisie of via de nieuwe media, een volledige aflaat, volgens de voorschriften van de Kerk, verkrijgt. Hij bad vervolgens dat de Almachtige God de Paus beschermt en leidt zodat hij de Kerk vele jaren mag leiden en dat Hij vrede wil geven aan de Kerk over de gehele wereld.}

{Direct daarna gaf Paus Franciscus de eerste zegen Urbi et Orbi – Voor de stad en de hele wereld}

Broeders en zusters, ik ga weer. Heel veel dank voor de ontvangst. Bidt voor mij en tot gauw. We zien elkaar weer gauw: morgen zal ik bij Onze Lieve Vrouw gaan bidden, dat zij heel Rome bewaart.

Goede nacht en welterusten!

Document

Naam: BEGROETING DIRECT NA DE PAUSKEUZE EN BIJ DE EERSTE ZEGEN "URBI ET ORBI"
Soort: Paus Franciscus - Urbi et Orbi
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 13 maart 2013
Copyrights: © 2013, Libreria Editrice Vaticana / PetrusOisterwijk.nl
Vert.: Past. Chr. van Buijtenen, pr.
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test