• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
1. Iedereen zoekt u!

Eigenlijk, door mij te vragen om over dit onderwerp, “De Verkondiging van het Evangelie vandaag, tussen Missio ad gentes en de Nieuwe Evangelisatie”, te spreken, vroeg mijn nieuwe broeder-kardinaal, Zijne Eminentie de Staatssecretaris, het in de context van het secularisme te plaatsen, zinspelend dat mijn thuisaartsbisdom van New York de ‘hoofdstad van de seculiere cultuur’ zou kunnen zijn.

Ik vertrouw erop dat mijn vriend en nieuwe broeder-kardinaal, Edwin O’Brien – die in New York opgroeide – het me mij eens zal zijn dat New York – zonder het dramatische bewijs van grafisch secularisme te ontkennen - ook een heel religieuze stad is.

Hier vindt men, zelfs onder groepen die gewoonlijk als materialistisch beschouwd worden - de media, de entertainmentwereld, de zakenwereld, de politiek, artiesten, schrijvers – een onmiskenbare openheid naar het goddelijke!

De kardinalen die Jezus en Zijn Wereldkerk dienen in de Romeinse Curie zullen zich wellicht de Paus Benedictus XVI - Toespraak
Uitwisseling van de Kerstgroeten met leden van de Romeinse Curie en andere bestuurders
Kerstmis 2009
(21 december 2009)
, toen hij deze aangeboren openheid naar het goddelijke vierde, die zichtbaar is in zelfs diegenen die over hun secularisme opscheppen:

“Ik beschouw vooral als belangrijk het feit dat, vanuit ons gelovig zijn, de personen die zichzelf als agnostici of atheïstisch beschouwen ons nauw aan het hart moeten liggen. Deze personen zijn mogelijk bang en opgeschrikt wanneer we spreken over een nieuwe evangelisatie. Ze willen zichzelf niet zien als zijnde het object van een missie, en ze willen ook niet verzaken aan hun vrijheid van mening en wil. Maar de vraag van God blijft nochtans aanwezig eveneens voor hen, zelfs als die personen niet kunnen geloven aan het concrete karakter van Gods aandacht voor hen.

{...}

Als eerste stap van evangelisatie, moeten we zoeken om die zoektocht naar God levendig te houden; we moeten ons bekommeren opdat de mens de vraag van God als essentiële bestaansvraag niet opzij zou schuiven. We moeten bekommerd zijn opdat de mens die vraag alsook de nostalgie die in die vraag verborgen ligt zou accepteren.

{...}

Ik denk dat de Kerk nu ook een soort “voorhof der heidenen” zou moeten openen, waar de mensen op een zekere manier zich aan God kunnen vasthechten, zonder Hem te kennen en alvorens ze de toegang hebben gevonden tot het mysterie, waaraan het interne leven van de Kerk ten dienste staat.” Paus Benedictus XVI, Toespraak, Kerstmis 2009, Uitwisseling van de Kerstgroeten met leden van de Romeinse Curie en andere bestuurders (21 dec 2009), 10

Dit is mijn eerste punt: wij geloven met de filosofen en dichters uit het verleden, die nooit het voordeel van de openbaring hebben gehad, dat zelfs een persoon die opschept dat hij seculier is en religie afwijst, van binnen een onmiskenbare interesse naar het onbekende heeft, en herkent dat de mensheid en de schepping een vervelend raadsel is zonder het concept van een soort schepper.

Een film die op het moment thuis populair is is The Way, met een populaire acteur, Martin Sheen, in de hoofdrol. Misschien heeft u hem gezien. Hij speelt een rouwende vader wiens vervreemde zoon sterft terwijl hij de Camino di Santiago de Compostella in Spanje loopt. De vader besluit in zijn verdriet de pelgrimstocht af te maken in de plaats van zijn zoon. Hij is het icoon van een seculiere man: zelfvoldaan, afwijzend tegenover God en religie, noemt zichzelf een ‘voormalige katholiek’, cynisch over het geloof… maar toch niet in staat van binnen de ononderdrukbare interesse in het transcendente, een dorst naar iets – nee, Iets - meer, die onderweg groeit, te ontkennen.

Ja, om het verslag van de apostelen aan Jezus uit het Evangelie van afgelopen zondag te lenen: “Iedereen zoekt u!”

Dat doen ze nog steeds…

Document

Naam: DE VERKONDIGING VAN HET EVANGELIE VANDAAG; TUSSEN MISSIO AD GENTES EN DE NIEUWE EVANGELISATIE
Tijdens de 'Dag van reflectie en gebed', voorafgaand het Gewone Openbare Consistorie van 18 februari 2012 - Synodehal Aula Paulus VI
Soort: Verenigde Staten van Amerika
Auteur: Aartsbisschop Timothy Dolan (New York), Kardinaal-elect
Datum: 17 februari 2012
Copyrights: © 2012, Libreria Editrice Vaticana
Vert.: incaelo.wordpress.com; alineaverdeling, tussentitels en -nummering: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test