• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Ten aanzien van de religie, u heeft daar zojuist naar verwezen heer bondspresident, is er een toenemende onverschilligheid in de maatschappij, die bij het nemen van haar besluiten de waarheidsvragen eerder als een hindernis ziet en liever het nut de voorrang geeft bij haar overwegingen. Ons samenleven heeft echter aan de basis een verbinding nodig, anders leeft ieder alleen maar in zijn individualisme. "Zoals de religie de vrijheid nodig heeft, zo heeft de vrijheid de religie nodig". Deze woorden van de grote Bisschop en sociale hervormer Wilhelm von Ketteler, waarvan we dit jaar zijn 200e geboortedag vieren, is nu nog steeds actueel.
Vrijheid heeft de afhankelijkheid aan een hogere instantie nodig. Dat er waarden zijn, die door niets en niemand gemanipuleerd kunnen worden is de ware waarborg van de vrijheid. De mens, die zich verplicht weet aan het ware en goede, zal direct eraan toevoegen: vrijheid ontplooit zich alleen in de verantwoordelijkheid aan een hoger goed. Dit goede is er alleen maar voor ons allen, daarom moet ik steeds rekening houden met mijn medemens. Vrijheid kan niet zonder betrekkingen tot de ander geleefd worden.

Bij de menselijke betrekkingen is er geen vrijheid zonder solidariteit. Wat ik ten koste van een ander doe, is geen vrijheid, maar een schuldig handelen, dat de ander en ook mijzelf beperkt. Werkelijk vrij ontwikkelen kan ik alleen, wanneer ik mijn krachten ook in dienst stel van het goede voor de medemensen. Dat is niet alleen het geval in de privé-bereik, maar ook in de maatschappij. Deze moet, in aansluiting op het subsidiariteitsbeginsel, de kleine structuren voldoende ruimte geven om zich te ontplooien en tegelijk tot steun te zijn, opdat deze uiteindelijk op eigen benen kan staan.

Document

Naam: BIJ DE ONTVANGST DOOR DE PRESIDENT VAN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND
Slot Bellevue, Berlijn
Soort: Paus Benedictus XVI - Toespraak
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 22 september 2011
Copyrights: © 2011, Libreria Editrice Vaticana
Werkvertaling, alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test