• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Deze gemeenschap binnen de katholieke Kerk komt vooral tot uitdrukking door twee tekens: het doopsel en de eucharistie in de gemeenschap met de bisschop van Rome, de opvolger van Petrus, coryfee van de apostelen (hâmat ar-Rusul), “het blijvend en zichtbaar beginsel en fundament van de eenheid in geloof en gemeenschap” 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Kerk, Lumen Gentium (21 nov 1964), 18. Het Wetboek
Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium
Codex van Canoniek Recht van de Oosterse Kerken (1 oktober 1991)
heeft op het vlak van de wet deze gemeenschap van leven in de ene Kerk van Christus gecodificeerd. Ook de Congregatie voor de Oosterse Kerken en de verschillende decasteries van de Romeinse Curie staan ten dienste van deze gemeenschap.

Op het vlak van de interkerkelijke betrekkingen tussen katholieken wordt in ieder land deze gemeenschap tot uitdrukking gebracht door de Vergadering van Patriarchen en Bisschoppen, opdat het christelijk getuigenis oprechter, geloofwaardiger en vruchtbaarder is. Om de eenheid in verscheidenheid te bevorderen is het noodzakelijk het confessionalisme te overwinnen in wat het aan beperkts en overdrevens heeft, de geest van samenwerking tussen de verschillende gemeenschappen te bemoedigen, de pastorale activiteit te coördineren en spirituele wedijver en niet rivaliteit te stimuleren. Men zou kunnen voorstellen dat er van tijd tot tijd (bijvoorbeeld iedere vijf jaar) een vergadering het hele episcopaat in het Midden-Oosten bijeenbrengt.

Document

Naam: DE KATHOLIEKE KERK IN HET MIDDEN-OOSTEN: GEMEENSCHAP EN GETUIGENIS - ‘DE MENIGTE DIE HET GELOOF HAD AANGENOMEN WAS ééN VAN HART EN ééN VAN ZIEL’ (HAND. 4, 32)
Instrumentum Laboris voor de Bijzondere Bisschoppensynode voor het Midden-Oosten
Soort: Bisschoppensynodes
Auteur: Msgr. Nikola Eterovic
Datum: 6 juni 2010
Copyrights: © 2010, Algemeen Secretariaat van de Bisschoppensynode en Libreria Editrice Vaticana / SRKK, Utrecht
Vert.: drs. H.M.G. Kretzers
Bewerkt: 19 november 2020

Opties

Internetadres
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test