Paus Benedictus XVI - 3 maart 2010
Dierbare broeders en zusters,
Vandaag zou ik willen spreken over de heilige Bonaventura van Bagnoregio. Ik geef toe dat ik bij dit thema een zeker heimwee heb omdat het mij doet terugdenken aan het onderzoek dat ik als jonge onderzoeker precies over deze schrijver die mij bijzonder dierbaar is, gedaan heb. Hem te kennen heeft mijn opleiding sterk beïnvloed. Met grote vreugde ben ik enkele maanden geleden op Paus Benedictus XVI - Homilie
Christus toont de uitweg uit de “diepste woestijn”
Celebratie in de Faul-vallei voor de poorten van de Pausstad Viterbo
(6 september 2009), Bagnoregio, een Italiaans stadje in Latio, dat de herinnering aan hem met verering bewaart.
Waarschijnlijk rond 1217 geboren en gestorven in 1274, leefde hij in de XIIIe eeuw, een tijd waarin het christelijk geloof dat diep doordrongen was van de cultuur en de samenleving van Europa, blijvende werken geïnspireerd heeft op het domein van de literatuur, visuële kunsten, filosofie en theologie. Onder de grote christelijke persoonlijkheden die bijgedragen hebben tot de samenstelling van deze harmonie tussen geloof en cultuur onderscheidt zich juist Bonaventura, een man van actie en contemplatie, diepe vroomheid en voorzichtig beleid.
“Ik beken voor God dat de reden waarom ik het meest ben gaan houden van het leven van de zalige Franciscus, is dat het gelijkt op het begin en de groei van de Kerk. De Kerk begon met gewone vissers en verrijkte zich later met zeer vermaarde en wijze leraars; de godsdienst van de zalige Franciscus werd niet bepaald door menselijke voorzichtigheid maar door Christus” H. Bonaventura, Epistula de tribus quaestionibus ad magistrum innominatum. in "Opere di San Bonaventura. Introduzione generale", Rome 1990, p. 29.