POPULORUM PROGRESSIOOver de ontwikkeling van de volken
(Soort document: H. Paus Paulus VI - Encycliek)
H. Paus Paulus VI -
26 maart 1967
Op het ogenblik is het van het grootste belang, dat iedereen duidelijk beseft, hoe het sociale vraagstuk thans een wereldomvattend vraagstuk is geworden. Onze voorganger Johannes XXIII, z.g., heeft dit zonder omwegen verklaard
Vgl. H. Paus Johannes XXIII, Encycliek, Moderne ontwikkeling van het sociale leven en de christelijke beginselen, Mater et Magistra (15 mei 1961), 201 en het Tweede Vaticaans Concilie heeft het bevestigd in de pastorale Constitutie
2e Vaticaans Concilie - Constitutie
Gaudium et Spes
Over de Kerk in de wereld van deze tijd
(7 december 1965), Over de Kerk in de wereld van onze tijd. Het grote belang en de ernst van deze uitspraken vragen, dat men ze met spoed ten uitvoer brengt. De hongerlijdende volken doen thans een dramatisch appèl op de welvarende volken. De Kerk voelt zich als het ware opgeschrikt door deze angstkreet en doet daarom een beroep op iedereen om met liefde gehoor te geven aan deze noodkreet van zijn broeders.
Nog vóórdat wij tot het pausschap werden geroepen, hebben onze reizen in Latijns Amerika (1960) en in Afrika (1962) ons in onmiddellijk contact gebracht met de schrijnende problemen, die zulk een druk leggen op deze continenten, overigens zo vitaal op materieel en geestelijk gebied, en ze als het ware in hun greep houden.
Na onze verheffing tot het hoogste pontificaat en geroepen tot het universele vaderschap, hebben wij op onze reizen naar Palestina en India met eigen ogen kunnen zien en als het ware kunnen tasten de enorme zwaarte van de moeilijkheden, waarmee deze volken met hun oude beschaving te kampen hebben bij hun opgang naar grotere ontwikkeling.
Bovendien mochten wij tegen het einde van het Tweede Vaticaans Concilie door een providentiële beschikking Gods een bezoek brengen aan de zetel van de Verenigde Naties en hebben wij ons daar ten overstaan van die grootse Areopaag openlijk tot H. Paus Paulus VI - Toespraak
Tot de 20ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties
(4 oktober 1965).
Tenslotte hebben wij onlangs, om tegemoet te komen aan de wens van het Concilie en om een bewijs te geven van de daadwerkelijke bijdrage van de Apostolische Stoel aan de rechtvaardige en belangrijke zaak van de ontwikkelingsvolken, ons verplicht geacht aan de centrale organen van de Romeinse Curie een pauselijke Commissie toe te voegen, die "tot doel heeft, bij heel het volk Gods het volle bewustzijn te wekken van de plicht, die het in deze tijd heeft te vervullen, de plicht nl. om de vooruitgang van de arme volken te stimuleren, de sociale rechtvaardigheid onder de volken te bevorderen en aan de minder ontwikkelde volken de hulpmiddelen te verschaffen, waardoor deze zelf hun vooruitgang kunnen verwezenlijken."
H. Paus Paulus VI, Motu Proprio, Oprichting van de Pauselijke Raad voor de leken, Catholicam Christi Ecclesiam (6 jan 1967), 27 De naam en het program van deze Commissie is:
rechtvaardigheid en vrede. Wij zijn ervan overtuigd, dat dit program de sympathie en de steun zal hebben niet alleen van onze katholieke zonen en christelijke broeders, maar evenzeer van alle mensen van goede wil. Daarom roepen wij thans alle mensen plechtig op tot een georganiseerde actie zowel voor de volledige ontplooiing van de menselijke persoon als voor een solidaire ontwikkeling van de mensengemeenschap.
© 1967, Ecclesia Docens 0818, uitg. Gooi & Sticht, Hilversum