Paus Pius XII - 1 mei 1955
Die valse beginselen immers zijn aan het werk! Hoe dikwijls hebben wij niet verklaard en getuigd, dat de Kerk de arbeiders liefheeft! En toch verbreidt zich in brede kringen de wrede laster, dat “de Kerk de bondgenote is van het kapitalisme tegen de arbeiders”! Zij, moeder en meesteres van allen, heeft altijd een bijzondere zorg voor de kinderen, die zich in moeilijker omstandigheden bevinden, en ook heeft zij in feite machtig bijgedragen tot de verwezenlijking van rechtmatige verbeteringen, die verschillende categorieën van arbeiders reeds verworven hebben. Wij zelf zeiden in onze Kerstboodschap van 1942:
“Zich altijd door godsdienstige beweegredenen laten de leiden, heeft de Kerk de verschillende stelsels van marxistisch socialisme veroordeeld, en veroordeelt zij die ook heden nog, overeenkomstig haar plicht en haar onveranderlijk recht, de mensen te behoeden voor stromingen en invloeden, die hun eeuwige zaligheid in ernstig gevaar brengen. Maar de Kerk kan onmogelijk het feit buiten beschouwing laten of voorbijzien, dat de arbeider bij zijn streven naar lotsverbetering stuit op een zeker stelsel, dat, wel verre van in overeenstemming te zijn met de natuur, in tegenspraak is met de door God gewilde orde en met het doel, dat Hij aan de aardse goederen heeft aangewezen. Al waren en al zijn de wegen, die men volgde, nog zo vals, veroordelenswaardig en gevaarlijk, wie, en bovenal welke priester of christen, kan doof blijven voor de kreet, die uit de diepte opstijgt en die in een wereld, geschapen door een rechtvaardige God, luide roept om gerechtigheid en geest van broederschap?” Paus Pius XII, Radiotoespraak, Kerstboodschap 1942, Con sempre (24 dec 1942), 24
Jezus Christus wacht niet, tot Hem de deur wordt opengemaakt, om door te dringen in de sociale werkelijkheid met haar systemen, die niet van Hem ko men, of zij zich nu ,,lekenhumanisme" noemen, of ,,socialisme, gezuiverd van materialisme". Zijn goddelijk rijk van waarheid en rechtvaardigheid is aanwezig ook in de landen, waar de klassenstrijd voort. durend dreigt te overwinnen. Daarom beperkt de Kerk zich niet tot aandringen op deze rechtvaardiger sociale orde, maar zij wijst ook de fundamentele beginselen er van aan en wekt de leiders van de vol keren, de wetgevers, de werkgevers en de hoofden van ondernemingen op om ze in praktijk te brengen.