DOCTRINAIRE NOTITIE OVER ENIGE ASPECTEN VAN DE EVANGELISERING
(Soort document: Congregatie voor de Geloofsleer)
William Kardinaal Levada -
3 december 2007
De evangelisatie is bovendien een mogelijkheid van verrijking niet alleen voor de ontvanger ervan, maar ook voor wie die de handelende persoon daarbij is, en voor heel de Kerk. In het proces van inculturatie, bijvoorbeeld, “wordt de universele Kerk zelf verrijkt met uitdrukkingsmiddelen en waarden in de verschillende sectoren van het christelijke leven (...), kent zij nog beter het mysterie van Christus en drukt het juister uit, terwijl zij wordt aangespoord tot een voortdurende vernieuwing”.
H. Paus Johannes Paulus II, Encycliek, Over de blijvende geldigheid van de missie-opdracht, Redemptoris Missio (7 dec 1990), 52 De Kerk, die vanaf de dag van Pinksteren de universaliteit van haar zending heeft getoond, neemt immers de ontelbare rijkdommen van de mensen van alle tijden en plaatsen van de menselijke geschiedenis op.
H. Paus Johannes Paulus II, Encycliek, Ter herinnering aan het Evangelisatiewerk van de HH. Cyrillus en Methodius 1100 jaar geleden, Slavorum Apostoli (2 juni 1985), 18 Behalve haar antropologische intrinsieke waarde kan iedere ontmoeting met een persoon of concrete cultuur tevoren weinig geëxpliciteerde mogelijkheden van het Evangelie onthullen die het concrete leven van de christenen en van de Kerk zullen verrijken. Ook dankzij deze dynamiek “vordert de van de apostelen stammende overlevering in de Kerk onder de bijstand van de Heilige Geest”.
2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Goddelijke openbaring, Dei Verbum (18 nov 1965), 8
Het is immers de Geest die na de menswording van Jezus Christus in de maagdelijke schoot van Maria bewerkt te hebben het moederlijk handelen van de Kerk in de evangelisatie van de culturen bezielt. Hoewel het Evangelie onafhankelijk is van alle culturen, is het in staat alle te doordringen zonder zich echter erdoor te laten onderwerpen. Vgl. H. Paus Paulus VI, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over de Evangelisatie in de Moderne Wereld, Evangelii Nuntiandi (8 dec 1975), 19-20 In deze zin is de Heilige Geest ook de hoofdrolspeler bij de inculturatie van het evangelie, is Hij het die op vruchtbare wijze de leiding heeft bij de dialoog tussen het Woord van God, dat zich in Christus heeft geopenbaard, en de diepste vragen die ontstaan uit de veelheid van mensen en culturen. Zo gaat in de geschiedenis, in de eenheid van eenzelfde en één geloof het Pinkstergebeuren voort, dat door de verschillen in taal en cultuur wordt verrijkt.
© 2013, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk
Vert. vanuit het Italiaans: drs. H.M.G. Kretzers