• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Wijding

Dan is er een tweede woord, en dit is geheel goddelijk. Hoe dit te noemen? Het canonieke recht noemt het 'priesterwijding'. Maar wat betekent 'priesterwijding', wat brengt het mee? Wat is de uitwerking van deze sacramentele daad, wat bepaalt haar wezen, waarin bestaat haar waarheidsgehalte, de bovennatuurlijke nieuwheid van de huidige plechtigheid? Slaan wij terdege acht! Hier ligt het brandpunt, niet slechts van deze plechtigheid, maar van heel het mysterie van de Kerk. Het betreft hier niets minder dan de overdracht van vormen van geestelijke macht, die de Heilige Geest zelf instort in de uitgelezen leerling, die Hij heeft verheven tot de rang van dienaar Gods, voor Christus in de Kerk. Herinnert u de verrezen Christus, die tot zijn leerlingen sprak, terwijl Hij over hen blies: "Ontvangt de Heilige Geest!" (Joh. 20, 22). Een contact, een inprenting, een merkteken modelleerde toen - en doet dit nog steeds -, hem die het sacrament van de Priesterwijding ontvangt. Daardoor wordt de gewijde in staat gesteld om 'de geheimen van God' uit te delen. Vgl. 1 Kor. 4, 1 Vgl. 1 Pt. 4, 10

Broeders en zonen, vergeten wij nooit deze heel bijzondere betrekking, die de Priesterwijding tot stand brengt tussen ons en God: wij worden voertuigen van de goddelijke werking. "De Priesterwijding", zegt Sint Thomas, "brengt voornamelijk het mededelen van macht mee". H. Thomas van Aquino, Summa Theologiae. III q 34, a.2, ad 2 Deze macht overschrijdt uit zich de menselijke mogelijkheid: zij kan alleen uit God voortvloeien en aan de bediening van de mens worden toevertrouwd. Denkt hier aan de macht om te consacreren en te offeren, om het Lichaam en Bloed van Hem, onze Zaligmaker, uit te reiken en om de zonden te vergeven en te behouden Concilie van Trente, 23e Zitting - Leer over de heilige Wijding, Sessio XXIII - Doctrina de sacramento ordinis (15 juli 1563), 2.

Als dit alles zo is - en het is zo -, dan mag onze geest nooit ophouden zich te verbazen. Wij moeten verslonden zijn in de beschouwing van het mysterie van onze wijding, zoals wij ons ook nooit voldoende bewust kunnen zijn van wat de Heer in ons bewerkt heeft. Heel ons leven zal niet voldoende zijn om onze meditaties te voltooien over de onuitputtelijke rijkdom van de grote dingen, die Gods macht en goedheid in ons hebben gewrocht. Met Onze Lieve Vrouw zullen wij altijd zeggen: "Fecit mihi magna qui potens est": "De Heer heeft grote dingen aan mij gedaan!" (Lc. 1, 49).

Document

Naam: DE PRIESTER, BEDIENAAR EN MIDDELAAR TUSSEN GOD EN DE MENSEN
Soort: H. Paus Paulus VI - Homilie
Auteur: H. Paus Paulus VI
Datum: 29 juni 1975
Copyrights: © 1975, Waarheid en Leven
Bewerkt: 14 juni 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test