
H. Paus Johannes Paulus II - 15 oktober 2000
De aanroeping die we in de antwoordpsalm herhaalden, geliefde broeders en zusters, is een goede weergave van het dagelijkse gebed van elke Christelijke gezin en vandaag, tijdens deze Eucharistische Jubileumviering, drukt het helder de betekenis van onze bijeenkomst uit.
U bent hier niet alleen als individu gekomen, maar als gezin. U bent naar Rome gekomen vanuit alle delen van de wereld, met u meedragend de diepe overtuiging dat het gezin een groot geschenk van God is, een origineel geschenk, getekend door Zijn zegen.
Zo is het ook. Vanaf het begin van de schepping heeft God omgezien naar het gezin en het gezegend. God schiep man en vrouw naar Zijn beeld en gaf hen een specifieke taak voor de groei van het gezin: "God zegende hen en God sprak tot hen: 'wees vruchtbaar en word talrijk: bevolk de aarde' " (Gen. 1, 28).
Uw Jubileum, dierbare gezinnen, is een lofprijzing voor deze oorspronkelijke zegening. Het kwam over u, Christelijke echtparen, toen u, in uw huwelijkssluiting, plechtig eeuwigdurende liefde aan elkaar beloofden in het aangezicht van God. Het zal ook vandaag ontvangen worden door acht stellen uit diverse delen van de wereld die gekomen zijn om hun huwelijk te sluiten in de plechtige setting van deze Jubileumviering.
Ja, "Moge de Heer, de bron van leven, u zegenen". Stel uzelf open voor de altijd vernieuwende stroom van Zijn zegen. Het brengt een scheppende en vernieuwende kracht met zich mee dat alle vermoeidheid uitdrijft en blijvende frisheid voor uw gaven verzekert .
Puur functionele verwantschap is niet genoeg voor de mens. Zij hebben interpersoonlijke relaties nodig die rijk zijn aan innerlijke diepgang, ongegrond en zelfopofferend. De basis in deze relaties zijn de relaties in het gezin: tussen man en vrouw, en tussen ouders en hun kinderen. Het hele grote netwerk van menselijke relaties vloeit voort uit en wordt voordturend herboren door die verhouding waarbij een man en een vrouw herkennen dat zij voor elkaar gemaakt zijn en besluiten hun individuele levens samen te voegen in een enkelvoudige levensweg: Zo komt het dat een man zijn vrouw verlaat en zich zo aan zijn vrouw hecht, dat zij volkomen één worden (Gen. 2, 24).
Door dit te doen verbergt zij niet de moeilijkheden en de tragedies die concrete historische ervaringen het leven van het gezin hebben getekend. Maar Zij weet ook dat Gods wil, met het gehele hart aanvaard en nagekomen, geen keten is die tot slaaf maakt, maar de voorwaarde voor echte vrijheid die zijn volheid bereikt in de liefde. De Kerk weet ook - en onze dagelijkse ervaringen bevestigen dit - dat wanneer dit oorspronkelijke plan in gemoede wordt verduisterd, onberekenbare schade aan de maatschappij wordt toegebracht.
Zeker, er zijn moeilijkheden. Maar Jezus voorzag echtparen van voldoende genademiddelen om ze te overwinnen. Door Zijn wil heeft het huwelijk door de inzegening de waarde en de kracht van een sacrament verworven, wat zijn kenmerken en privileges versterkt. Want in het sacramentele huwelijk wijden de echtparen zichzelf toe aan elkaar door uitdrukking te geven van en getuigenis aan de wereld uit te dragen van de krachtige en onverbreekbare liefde waarmee Christus de Kerk liefheeft. Het is een groot mysterie, zoals de apostel Paulus het noemt. Vgl. Ef. 5, 32
Moge de Heer, de bron van leven, ons zegenen. Moge dit Jubileum voor het Gezin een groot moment van genade zijn voor ieder van u die het viert. Moge het ook een uitnodiging zijn naar de maatschappij om de betekenis en de waarde te overwegen van dit grote geschenk, wat het gezin is, gesticht naar Gods hart.
Moge Maria, Koningin van het Huisgezin u altijd met haar moederlijke hand begeleiden.