
Paus Benedictus XVI - 25 april 2007
Beste broeders en zusters,
in onze meditaties over de grote persoonlijkheden van de Kerk van de Oudheid maken we vandaag kennis met een van de meest belangrijke. Origenes van Alexandrië is werkelijk een van de persoonlijkheden die bepalend zijn geweest voor heel de ontwikkeling van het christelijke denken. Hij verzamelt het erfgoed van Paus Benedictus XVI - Audiëntie
H. Clemens van Alexandrië
(18 april 2007), waarover we de afgelopen woensdag hebben gemediteerd, en geeft er een nieuwe impuls aan richting de toekomst, op een manier die zo vernieuwend is, dat hij op de ontwikkeling van het christelijk denken een onomkeerbare wending heeft gedrukt. Hij was een echte "leermeester" en zo herdachten hem met weemoed en ontroering zijn leerlingen: niet alleen als een briljant theoloog, maar ook als een voorbeeldig getuige van de leer die hij doorgaf. "Hij leerde", schrijft zijn enthousiaste biograaf, Eusebius van Caesarea, "dat het gedrag nauwkeurig moet beantwoorden aan het woord en het was vooral hierdoor dat hij met de hulp van Gods genade er velen toe heeft gebracht hem na te volgen" H. Eusebius van Caesarea, Geschiedenis van de Kerk, Historia Ecclesiastica. VI, 3, 7.
In een latere homilie - toen, dank zij de extreme tolerantie van keizer Filippus, de Arabier, de eventuele mogelijkheid van een bloedgetuigenis in rook was opgegaan - roept Origenes uit: "Als God mij zou toestaan in mijn bloed gewassen te worden, zodat ik het tweede doopsel zou ontvangen door voor Christus de dood te aanvaarden, zou ik me veilig van deze wereld verwijderen... Maar zalig degenen die deze dingen verdienen" Hom. Jud. 7, 12. Zulke uitingen laten heel de hunkering van Origenes zien naar het doopsel van bloed. En uiteindelijk werd dit onweerstaanbare verlangen minstens ten dele verhoord. In 250, tijdens de vervolging door Decius, werd Origenes gevangengenomen en wreed gemarteld. Verzwakt door het lijden dat hij had ondergaan, stierf hij zo'n jaar later. Hij was nog geen zeventig jaar oud.
De kenmerkende trek van de leer van Origenes lijkt inderdaad precies te bestaan in de onophoudelijke uitnodiging om van de letter over te gaan naar de geest van de Schriften teneinde vooruit te gaan in de kennis van God. En, zo heeft von Balthasar geschreven, dit zogenaamde "allegorisme", valt precies samen "met de ontwikkeling van het christelijk dogma zoals dat tot stand kwam door het onderricht van de leraren van de Kerk", die op de ene of de andere wijze de les van Origenes hebben aanvaard. Zo gaan overlevering en leergezag, fundament en waarborg van het theologisch onderzoek, samen en krijgen gestalte als "geactualiseerde Schrift" Vgl. Origine: il mondo, Christo e la Chiesa, tr. it. Milano 1972, p. 43. We kunnen daarom stellen dat de centrale kern van het immense litteraire werk van Origenes bestaat in zijn "drievoudige lezing" van de Bijbel.
Maar alvorens deze "lezing" te illustreren moeten we een omvattende blik werpen op de literaire productie van de Alexandrijn. In zijn Brief 33 somt de heilige Hiëronymus de titels op van 320 boeken en 310 preken van Origenes. Helaas is het merendeel van dit werk verloren gegaan, maar ook het weinige dat ervan over is maakt van hem de vruchtbaarste schrijver van de eerste drie eeuwen van christendom. Zijn interessegebied strekt zich uit van de exegese tot het dogma, de filosofie, de apologetica, de ascese en de mystiek. Het gaat om een fundamentele en alomvattende visie op het christelijk leven.
Maar allereerst las hij de Bijbel met de bedoeling er zo goed mogelijk de tekst van vast te stellen en er de meest betrouwbare uitgave van te bieden. Dit is, bij wijze van voorbeeld, de eerste stap: de feitelijke kennis van wat er geschreven staat en wat dit in eerste instantie bedoelde te zeggen. Hij heeft er met dat doel een grote studie van gemaakt en een uitgave verzorgd van de Bijbel in zes parallelle kolommen, van links naar rechts, met de hebreeuwse tekst in het hebreeuwse geschreven - hij heeft ook contacten gehad met de rabbijnen om de oorspronkelijke hebreeuwse tekst van de Bijbel goed te begrijpen -, vervolgens de transcriptie van de hebreeuwse tekst in Griekse letters, en vervolgens vier verschillende vertalingen in het Grieks, die hem in staat stelden de diverse vertaalmogelijkheden te vergelijken. Vandaar de naam "Hexapla" (zes kolommen) die aan deze enorme synopsis is gegeven. Dit is het eerste punt: nauwkeurige kennis van wat er geschreven staat, van de tekst als zodanig.
Op de tweede plaats las Origenes de Bijbel systematisch, met zijn beroemde Commentaren. Deze reproduceren getrouw de uitleg die de meester tijdens de lessen gaf, in Alexandrië zowel als in Caesarea. Origenes gaat dan vers voor vers te werk, op een minutieuze, uitvoerige en diepgaande wijze, met aantekeningen van taalkundige en van leerstellige aard. Hij werkt met grote nauwkeurigheid om goed te leren kennen wat de gewijde schrijvers wilden zeggen.
Het zou interessant zijn dit te laten zien. Een beetje heb ik in mijn boek "Jezus van Nazareth" geprobeerd om in de hedendaagse situatie deze veelvoudige dimensies te laten zien van het Woord, van de Heilige Schrift die allereerst in haar historische betekenis dient te worden gerespecteerd. Maar in het licht van de heilige Geest wijst deze betekenis ons boven zichzelf uit naar Christus, en laat ons de weg zien, hoe te leven. Een aanduiding daarvan bevindt zich bijvoorbeeld in de negende Origenes van Alexandrië
Homiliae in Numeros
Preken over Numeri (), waar Origenes de Schrift vergelijkt noten: "Zo is de leer van de Wet en de Profeten in de leerschool van Christus", zegt de predikant: "bitter wat de letter betreft, die als de bast is; in twee instantie kom je bij de schil, dat is de morele leer; in derde instantie zul je de betekenis van de mysteries vinden, waarmee de zielen van de heiligen zich in het huidige en in het toekomstige leven voeden" Origenes van Alexandrië, Preken over Numeri, Homiliae in Numeros. 9, 7.
En bidden wij de Heer dat hij ons ook vandaag denkers, theologen en exegeten schenkt, die deze meervoudige dimensie, deze blijvende actualiteit van de Heilige Schrift, haar nieuwheid voor vandaag, ontdekken. Bidden wij dat de Heer ons helpt de heilige Schrift op een biddende manier te lezen, ons werkelijk te voeden met het ware brood des Levens, met zijn Woord.