• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Evenals de bedienaars, de handelingen, plaatsen en andere zaken moeten de boeken waaruit de lezingen van het Woord Gods worden gedaan, de hoorders herinneren aan de aanwezigheid van God, die tot zijn volk spreekt. Daarom moet men er voor zorgen dat ook de boeken inderdaad waardig, sierlijk en schoon zijn, aangezien zij bij de viering van de liturgie tekens en symbolen zijn van hogere werkelijkheden. Vgl. 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de heilige liturgie, Sacrosanctum Concilium (4 dec 1963), 122

Daar de boodschap van het Evangelie steeds het hoogtepunt is van de Dienst van het Woord, hebben beide liturgische tradities, die van het Westen en die van het Oosten, blijvend een onderscheid ingevoerd binnen de lezingenboeken. Het Evangelieboek werd met de grootste zorg vervaardigd, versierd en meer dan de andere lezingenboeken met verering omgeven. Het is derhalve zeer passend dat ook in onze tijd in kathedralen alsmede minstens in grotere en drukker bezochte parochies en kerken een mooi versierd Evangelieboek wordt gebruikt dat van het andere lezingenboek onderscheiden is. Terecht wordt dit boek aan de diaken bij zijn wijding overgereikt en bij de bisschopswijding op het hoofd van de kandidaat gelegd en daarboven gehouden. 

Tenslotte mogen de lezingenboeken, die bij de viering worden gebruikt, vanwege de waardigheid van het Woord Gods niet verwisseld worden met andere pastorale hulpmiddelen, zoals losse blaadjes voor de gelovigen om de lezingen voor te bereiden of om ze persoonlijk te overwegen. 

Document

Naam: ORDO LECTIONUM MISSAE
Ordening voor de lezingen van de Mis - Editio typica altera
Soort: Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten
Datum: 21 januari 1981
Copyrights: © Uitgave Tijdschrift voor Liturgie / Abdij Affligem
Vert.: Drs. A. Hollaardt o.p.
Bewerkt: 12 juli 2020

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
Trefwoordenlijst voor dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test