18 maart 2002
Bewieroking is uitdrukking van eerbied en gebed, zoals in de Heilige Schrift wordt aangeduid Vgl. Ps. 140, 2 Vgl. Openb. 8, 3 .
Wierook kan gebruikt worden in elke vorm van de mis:
Wanneer de priester de wierook in het wierookvat doet, zegent hij dit met een kruisteken zonder iets te zeggen.
Voor en na de bewieroking wordt een diepe buiging gemaakt voor de persoon of het voorwerp dat bewierookt wordt, met uitzondering van het altaar en de offergaven voor het Misoffer.
Met drie opwaartse bewegingen worden bewierookt: het allerheiligste Sacrament, de relieken van het heilig Kruis en de beeltenissen van de Heer die ter openbare verering zijn opgesteld, de offergaven voor het Misoffer, het altaarkruis, het Evangelieboek, de Paaskaars, de priester en het volk.
Met twee opwaartse bewegingen worden bewierookt: de relieken en beeltenissen van heiligen die ter openbare verering zijn opgesteld, en wel enkel en alleen aan het begin van de viering na de bewieroking van het altaar.
Het altaar wordt bewierookt met afzonderlijke slagen op de volgende wijze:
De priester bewierookt de offergaven met drie opwaartse bewegingen van het wierookvat voorafgaand aan de bewieroking van kruis en altaar, ofwel door een kruisteken te maken met het wierookvat boven de offergaven.