• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
In de eucharistische liturgie vindt alles plaats zoals in de Mis met het volk, behalve hetgeen hierna volgt.

Na de acclamatie op het einde van het embolisme dat volgt op het gebed des Heren, zegt de priester het gebed: Heer Jezus Christus, Gij hebt aan uw apostelen gezegd (Domine Iesu Christe, qui dixisti), en daarna voegt hij eraan toe: De vrede des Heren zij altijd met u (Pax Domini sit semper vobiscum), waarop de dienaar antwoordt: En met uw geest (Et cum spiritu tuo).

Eventueel geeft de priester de vredewens aan de dienaar.

Vervolgens breekt de priester de Hostie boven de pateen, terwijl hij samen met de dienaar het Lam Gods (Agnus Dei) zegt. Na het Lam Gods (Agnus Dei) voltrekt hij de vermenging, terwijl hij in stilte zegt: Lichaam en Bloed (Haec commixtio).

Na de vermenging zegt de priester in stilte het gebed: Heer Jezus Christus, Zoon van de levende God (Domine Iesu Christe, Fili Dei vivi), ofwel Heer Jezus Christus, laat het delen (Perceptio); dan knielt hij, neemt de Hostie, keert zich naar de dienaar, als deze de Communie ontvangt, houdt de Hostie een weinig boven de pateen of boven de Kelk en zegt: Zie het Lam Gods (Ecce Agnus Dei), en samen met hem voegt hij eraan toe: Heer, ik ben niet waardig (Domine, non sum dignus). Dan keert hij zich naar het altaar en nuttigt het Lichaam van Christus.

Als de dienaar echter niet de Communie ontvangt, knielt de priester, neemt de Hostie en gekeerd naar het altaar zegt hij in stilte: Heer ik ben niet waardig (Domine, non sum dignus) en Het Lichaam van Christus beware mij (Corpus Christi custodiat), waarna hij het Lichaam van Christus nuttigt. Daarna neemt hij de Kelk en zegt in stilte: Het Bloed van Christus beware mij (Sanguis Christi custodiat) en nuttigt het Bloed.

Voordat de Communie aan de dienaar wordt gegeven, wordt de antifoon bij de Communie gezegd door de dienaar of de priester zelf.
De priester reinigt de kelk aan de credens of aan het altaar. Als de kelk aan het altaar gereinigd wordt, kan deze door de dienaar naar de credens gebracht worden of hij kan op het altaar aan de zijkant geplaatst worden.
Na de reiniging van de kelk dient de priester een korte tijd van stilte in acht te nemen; daarna zegt hij het gebed na de communie.

Document

Naam: INSTITUTIO GENERALIS MISSALIS ROMANI
Algemeen Statuut van het Romeins Missaal - Editio typica tertio 2002 / emendata 2008
Soort: Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten
Datum: 18 maart 2002
Copyrights: © 2004,Beleidssector Liturgie van de Nederlandse Bisschoppenconferentie / NRL
Liturgische Documentatie, dl. 3
Aanpassingen aan de versie "emendata (2008)": redactie
Bewerkt: 19 augustus 2021

Referenties naar dit document

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
Trefwoordenlijst voor dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test