18 maart 2002
Ook hierin streve men de verheven eenvoud na die uitstekend samengaat met ware kunst.
Bij het kiezen van het materiaal voor heilige voorwerpen kan naast wat reeds traditioneel in gebruik is, ook toegelaten worden wat volgens de opvatting van onze tijd edel wordt geacht, duurzaam is en goed geschikt is voor het gewijde gebruik. Over dit alles komt het oordeel toe aan de bisschoppenconferentie voor de afzonderlijke gebieden (vgl. nr. 390).
Overeenkomstig het oordeel van de bisschoppenconferentie en na goedkeuring van de bepalingen door de Apostolische Stoel kunnen de heilige vaten ook vervaardigd worden uit ander stevig en - naar de algemene opvatting van elk gebied - edel materiaal, bijvoorbeeld uit ebbehout of andere hardere houtsoorten, mits het geschikt is voor gewijd gebruik. In dat geval moet men altijd de voorkeur geven aan materiaal dat niet gemakkelijk breekt en vergaat. Dat geldt voor alle vaten die bestemd zijn om hosties te bevatten, zoals de pateen (of hostieschaal), de ciborie (of pyxis), de monstrans en dergelijke.
Aangaande de zegening van de heilige vaten houde men zich aan de riten die in de liturgische boeken zijn voorgeschreven. Vgl. Congregatie voor de Riten, Cæremoniale Episcoporum (17 aug 1886). Orde van dienst voor kerk- en altaarwijding, standaarduitgave 1977 hoofdst. 7, Orde van dienst voor de zegening van kelk en pateen Vgl. Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten, Over de zegeningen, De benedictionibus (1 jan 1984), 1068-1084. Ordo benedictionis rerum quae in liturgicis celebrationibus usurpantur, nrs. 1068-1084