• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
De menselijke persoon is een unieke samenstelling - een eenheid van geest en stof, ziel en lichaam, gevormd naar het beeld van God en bestemd om voor eeuwig te leven. Elk menselijk leven is heilig, omdat iedere menselijke persoon heilig is. In het licht van deze fundamentele waarheid verkondigt en verdedigt de Kerk voortdurend de waardigheid van het menselijk leven vanaf het moment van de ontvangenis tot het moment van de natuurlijke dood. In het licht van deze fundamentele waarheid zien wij ook het grote kwaad van de abortus en de euthanasie.

Niet lang geleden heeft de Congregatie voor de Geloofsleer in haar “Congregatie voor de Geloofsleer
Donum Vitae
Over het beginnend menselijk leven en waardigheid van de voortplanting
(22 februari 1987)
” nogmaals bepaalde vitale kwesties behandeld betreffende de menselijke persoon. Nogmaals wordt de heiligheid van het onschuldig menselijk leven van het moment van de ontvangenis af verdedigd. Opnieuw wordt het heilige en onschendbare karakter bekrachtigd van de overdracht van het menselijk leven door de voortplantingsdaad binnen het huwelijk. Er wordt verklaard, dat de nieuwe technologieën nieuwe voortplantingsmethoden kunnen verschaffen, maar “wat technisch mogelijk is, is daarom nog niet moreel toelaatbaar” Congregatie voor de Geloofsleer, Over het beginnend menselijk leven en waardigheid van de voortplanting, Donum Vitae (22 feb 1987), 4. De nieuwe menselijke kennis in dienst te stellen van het algehele welzijn van de menselijke persoon remt de echte wetenschappelijke vooruitgang niet af, maar bevrijdt haar. De Kerk moedigt alle werkelijke vooruitgang in kennis aan, maar dringt ook aan op de onschendbaarheid van het menselijk leven in ieder stadium en in alle omstandigheden. De zaak welke zij dient, is de zaak van het menselijk leven en de menselijke waardigheid.

Document

Naam: DE LEER VAN DE KERK OP BIOMEDISCH GEBIED VERDEDIGT DE WAARDIGHEID EN FUNDAMENTELE RECHTEN VAN DE MENSELIJKE PERSOON
tot de vertegenwoordigers van de katholieke gezondheidszorg in Phoenix, Arizona, Verenigde Staten van Amerika
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Toespraak
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 14 september 1987
Copyrights: © 1987, Archief van Kerken p. 902-907
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

  • Pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg
    Handvest van de werkers in de gezondheidszorg (1 oktober 1995)
    (1)
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test