• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Zoals ik zei, moet de katholieke gezondheidszorg altijd worden beoefend binnen het kader van de heilszending van de kerk. Deze zending heeft zij ontvangen van haar goddelijke Stichter en zij heeft deze door de eeuwen heen vervuld met de hulp van de Heilige Geest die haar tot de volle waarheid brengt Vgl. Joh. 16, 13 Vgl. 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Kerk, Lumen Gentium (21 nov 1964), 4. Uw bediening moet daarom ook de zending van de Kerk weerspiegelen als lerares van de morele waarheid, vooral ten opzichte van de nieuwe grenzen van het wetenschappelijk onderzoek en de technische verworvenheden. Ook hier staat u tegenover grote uitdagingen en kansen.

Vele malen heeft de Kerk zich in de laatste jaren beziggehouden met kwesties betreffende de vorderingen van de biomedische technologie. Zij doet dit niet om de wetenschappelijke vooruitgang tegen te gaan of hardvochtig degenen te veroordelen die de grenzen van de menselijke kennis en kundigheden proberen uit te breiden, maar om de morele waarheden te bekrachtigen die de toepassing van deze kennis en kundigheden moeten leiden. Uiteindelijk is het de bedoeling van de leer van de Kerk op dit terrein, de aangeboren waardigheid en fundamentele rechten van de persoon te verdedigen. In dit opzicht mag de Kerk niet tekort schieten de noodzaak te benadrukken het leven en de integriteit van het menselijk embryo en de menselijke foetus te beschermen.

Document

Naam: DE LEER VAN DE KERK OP BIOMEDISCH GEBIED VERDEDIGT DE WAARDIGHEID EN FUNDAMENTELE RECHTEN VAN DE MENSELIJKE PERSOON
tot de vertegenwoordigers van de katholieke gezondheidszorg in Phoenix, Arizona, Verenigde Staten van Amerika
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Toespraak
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 14 september 1987
Copyrights: © 1987, Archief van Kerken p. 902-907
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

  • Pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg
    Handvest van de werkers in de gezondheidszorg (1 oktober 1995)
    (1)
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test