• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
II.1
Het verlangen naar rechtvaardigheid en de daadwerkelijke erkenning van de waardigheid van ieder menselijk wezen vraagt, als elk diep verlangen, te worden verhelderd en begeleid.
II.2
Het inzicht ten aanzien van de theoretische en praktische uitdrukkingsvormen van dit verlangen moet worden getoetst. Want er zijn talrijke politieke en sociale bewegingen die zich uitgeven voor de authentieke spreekbuizen van het verlangen van de armen en geschikt - zij het door het inzetten van geweld middelen - de radicale veranderingen te bewerken die een einde zullen maken aan de onderdrukking en ellende van het volk.
II.3
Zo wordt het verlangen naar rechtvaardigheid dikwijls door ideologie├źn aangegrepen, die de betekenis ervan verduisteren of aantasten, daar zij de strijd van de volkeren voor hun bevrijding bepaalde doeleinden stellen, die in strijd zijn met het ware doel van het menselijk leven, en acties aanprijzen die een stelselmatig gebruik van geweld insluiten, hetgeen in strijd is met een ethiek welke de personen respecteert.
II.4
De interpretatie van de tekenen des tijds in het licht van het Evangelie vereist daarom, dat de betekenis van het diepe verlangen van de volkeren naar rechtvaardigheid wordt doorzocht, maar eveneens dat de theoretische en praktische uitdrukkingsvormen welke van dit verlangen worden gegeven, met een kritisch onderscheidingsvermogen worden onderzocht.

Document

Naam: LIBERTATIS NUNTIUS
Instructie over bepaalde aspecten van de "Theologie van de Bevrijding"
Soort: Congregatie voor de Geloofsleer
Auteur: Joseph Kardinaal Ratzinger
Datum: 6 augustus 1984
Copyrights: © 1984, Archief van Kerken jrg. 39, nr. 10, p. 1-11
Bewerkt: 4 november 2020

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test