• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
De geloofsbelijdenis van de apostelen verbindt het geloof in de vergeving van de zonden met het geloof in de heilige Geest, maar ook met het geloof in de Kerk en de gemeenschap van de heiligen. Door de heilige Geest aan zijn apostelen te schenken heeft de verrezen Christus hun zijn eigen goddelijke macht om zonden te vergeven geschonken: "Ontvangt de heilige Geest. Aan wie ge zonden vergeeft, zijn ze vergeven, maar wie ge ze niet vergeeft, zijn ze niet vergeven" (Joh. 20, 22-23).
(Het tweede deel van de catechismus zal uitdrukkelijk handelen over de vergeving van de zonden door het Doopsel, het sacrament van Boete en Verzoening en de andere Sacramenten, vooral de Eucharistie. Het is derhalve voldoende hier kort enkele fundamentele gegevens te vermelden).

Onze Heer heeft de vergeving van de zonden verbonden met het geloof en het Doopsel: "Gaat uit over de hele wereld en verkondigt het Evangelie aan heel de schepping. Wie gelooft en gedoopt is, zal gered worden" (Mc. 16, 15-16). Het Doopsel is het eerste en belangrijkste Sacrament van de vergeving van de zonden, omdat het ons verenigt met Christus die gestorven is voor onze zonden en die verrezen is om onze rechtvaardiging, Vgl. Rom. 4, 25 opdat "ook wij een nieuw leven zouden leiden" (Rom. 6, 4).

"Bij het uitspreken van onze geloofsbelijdenis tijdens het ontvangen van het heilig Doopsel dat ons reinigt, is de vergiffenis die wij verkrijgen zo overvloedig, dat er niets meer overblijft om uit te wissen hetzij van de erfzonde hetzij van iets wat wij uit eigen vrije wil verzuimd of bedreven hebben, hetzij van de straf die ondergaan moest worden. Toch wordt niemand door de genade van het Doopsel gevrijwaard van iedere zwakte van de natuur; integendeel, ieder moet strijden tegen de opwellingen van de begeerte, die niet ophoudt ons tot zonde aan te zetten". Catechismus-Compendium, Catechismus van het Concilie van Trente, Catechismus Romanus Concilii Tridentini. 1,11,3, vert uit Lat.
Wie zal in deze strijd met de neiging tot het kwaad zo sterk en waakzaam zijn dat hij iedere wonde van de zonde zou kunnen vermijden? "Het was dus noodzakelijk dat de Kerk de macht had, ook op een andere wijze dan door het sacrament van het Doopsel zonden te vergeven. Daarom zijn haar de sleutels van het koninkrijk der hemelen toevertrouwd, waardoor aan ieder die berouw heeft, de zonden vergeven kunnen worden, tot op zijn laatste levensdag". Catechismus-Compendium, Catechismus van het Concilie van Trente, Catechismus Romanus Concilii Tridentini. 1,11,4, vert. uit Lat.
Door het Sacrament van Boete en Verzoening kan de gedoopte weer met God en de kerk verzoend worden:
De Kerkvaders hebben gelijk gehad, toen zij de boetedoening "een moeizaam doopsel" H. Gregorius van Nazianze, Orationes theologicae. 39,17, vert. uit Gr. noemden. Dit Sacrament van Boete en Verzoening is voor wie na het Doopsel gevallen is, heilsnoodzakelijk, zoals het Doopsel zelf dit is voor wie nog niet herboren is. Concilie van Trente, 14e Zitting - De leer over het Sacrament van de Biecht, Sessio XIV - Doctrina de sacramento poenitentiae (25 nov 1551), 6. vert. uit Lat.
Het 1e Concilie van Constantinopel
Credo van Nicea - Constantinopel
(31 juli 381)
brengt "de vergeving van de zonden" in verband met de belijdenis van het geloof in de heilige Geest. Immers, de verrezen Christus heeft de apostelen, toen Hij hun de heilige Geest gaf, de macht verleend zonden te vergeven.
Het Doopsel is het eerste en belangrijkste Sacrament voor de vergeving van de zonden: het verenigt ons met de gestorven en verrezen Christus en schenkt ons de heilige Geest.
Door de wil van Christus bezit de Kerk de macht de zonden van de gedoopten te vergeven en zij oefent deze gewoonlijk uit door de bisschoppen en de priesters in het Sacrament van Boete en Verzoening.
"Bij de vergeving van zonden zijn de priesters en de Sacramenten als het ware instrumenten, waarmee onze Heer Jezus Christus, die zelf bewerker en uitdeler van het heil is, de vergeving van de zonden en de gerechtigheid in ons bewerkt". Catechismus-Compendium, Catechismus van het Concilie van Trente, Catechismus Romanus Concilii Tridentini. 1,11,6, vert. uit Lat.

Document

Naam: CATECHISMUS VAN DE KATHOLIEKE KERK
Soort: Catechismus-Compendium
Datum: 15 augustus 1997
Copyrights: © 1997, Libreria Editrice Vaticana
waarin verwerkt niet officiële aanpassing aan de "editio typica"
Bewerkt: 15 december 2021

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
Trefwoordenlijst voor dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test