• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Honder jaar "Kindercommunie"

Het is dezer dagen honderd jaar geleden dat de Heilige Paus Pius X de zgn. “Kindercommunie” opnieuw heeft ingevoerd. Met het decreet Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten
Quam Singularis Christus amore
Decreet over de eucharistische Communie en de ziekenzalving van kinderen
(8 augustus 1910)
van 8 augustus 1910 bepaalde hij dat de kinderen, wanneer zij de leeftijd “des onderscheids”, oftewel ongeveer zeven jaar, hebben bereikt hun Eerste Communie mogen doen, omdat dit reeds door de Vierde Concilie van Lateranen (1215) was toegestaan en dat door het Concilie van Trente (in haar zitting in 1562) bevestigd werd. Daarvóór was de leeftijd voor de Eerste Communie geleidelijk verhoogd tot 12-14 jaar.

Het artikel getiteld "De eucharistische revolutie van Pius X." verscheen in de “L'Osservatore Romano ", naar aanleiding van het feit dat de Heilige Paus met het decreet "Congregatie van het Concilie
Sacra Tridentina Synodus
Decreet over de dagelijkse Communie
(20 december 1905)
” (uit 1905) ook de dagelijkse Communie herintroduceerde, nadat in het verleden verdwenen was als gevolg van strenge tendensen.

De prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, kardinaal Antonio Cañizares Llovera, schrijft in dezelfde editie van de Vaticaanse krant, dat men de kinderen de genade van de Eucharistische Jezus en de vriendschappelijke ontmoeting met Hem niet mag ontnemen. Men moet niet opnieuw leeftijd van de Eerste Communie niet verhogen, zoals dat gebeurt in sommige plaatsen.

Publicatiedatum: 8 augustus 2010
Laatst bewerkt: 9 augustus 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test