Interne verzoening
In de brief, gedateerd op 10 november, spoort Bertone de Chinese geestelijken aan zich in te zetten voor verzoening binnen de verdeelde katholieke gemeenschap en om de dialoog aan te gaan met de burgerlijke overheden, “zonder de principes van het katholieke geloof te verloochenen”. Tevens roept hij de priesters en bisschoppen op kracht te putten uit een eucharistische spiritualiteit.
‘Kleine kudde’
De tweede man van het Vaticaan schrijft dat de Heilige Stoel zich bewust is van de complexe en moeilijke situatie waarin de Chinese Katholieke Kerk zich bevindt. Zo bestaat de katholieke gemeenschap uit het Patriottische Katholieke Genootschap, dat onder toezicht staat van het Chinese staatsbureau Religieuze Zaken en een ondergrondse Katholieke Kerk die de Paus als haar hoofd erkent. Bertone noemt de Chinese Kerk “een kleine kudde te midden van een grote mensenmenigte”. Verder schrijft hij: “U leeft zij aan zij met volgelingen van andere godsdiensten en met mensen die onverschillig of zelfs vijandig staan tegenover God en godsdienstigheid.”
Evangelisatie
Bertone spoort de Chinese priesters aan kracht te putten uit de priesterlijke spiritualiteit “die bestaat uit liefde voor God en de onvoorwaardelijke navolging van Christus”. Hij wijst de geestelijken in de Volksrepubliek op praktische manieren waarop zij een bijdrage kunnen leveren aan het leven van de Kerk, zoals het bezoeken van katholieke en niet-katholieke families, betrokkenheid bij de nood van mensen, het trainen van goede catecheten, en het stimuleren van zorg voor ouderen en kinderen. Ook moedigt Bertone de priesters aan om speciale ontmoetingen te organiseren waar katholieken hun niet-katholieke familieleden en vrienden kunnen uitnodigen om beter bekend te raken met de Katholieke Kerk en het christelijke geloof.
Kracht
De kracht voor deze missie moet de Chinese geestelijkheid volgens Bertone vinden in de eucharistie. Hij roept Chinese priesters en bisschoppen op om de eucharistische aanwezigheid van Christus onder zijn volk “opnieuw te ontdekken”.
Kritiek op staatskerk
Tussen de regels door bekritiseert de Vaticaanse staatssecretaris het Patriottische Katholieke Genootschap, dat geen niet-Chinese overheden erkent. Hij schrijft: “Een waarachtige eucharistische gemeenschap staat niet op zichzelf, maar wordt gevierd in gemeenschap met elke andere katholieke gemeenschap. Elke viering van de Eucharistie veronderstelt eenheid met de plaatselijke bisschop maar ook met de Paus, het bisschoppencollege, alle geestelijken en het hele volk van God.” Ook Paus Benedictus XVI had de nationale autonomie van het genootschap in Paus Benedictus XVI - Brief
Aan de Katholieke Kerk in de Volksrepubliek China
(27 mei 2007) van 2007 als “onverenigbaar met de katholieke leer” aangemerkt.
Publicatiedatum: 17 november 2009
Laatst bewerkt: 15 maart 2010