• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan: 'Katholiek geloof en vrijmetselarij zijn onverenigbaar'

(|kerknet.be) - Het Dicasterie voor de Geloofsleer heeft op een pastorale vraag van de Filipijnse bisschop Julito Cortes van Dumanguete bevestigd dat ‘actief lidmaatschap van de vrijmetselarij door een lid van de gelovigen verboden is vanwege de onverenigbaarheid tussen de katholieke doctrine en de vrijmetselarij.’ Daarmee wordt het Congregatie voor de Geloofsleer
Verklaring over de vrijmetselarij
(26 november 1983)
herhaald van de toenmalige Duitse prefect van de Geloofsleer en latere paus Benedictus XVI, ook al had kardinaal Ravasi in 2016 nog opgeroepen tot een ‘actieve dialoog met de vrijmetselarij’. In de Congregatie voor de Geloofsleer
Verklaring over de vrijmetselarij
(26 november 1983)
die toen aan de vooravond van de inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek
Codex Iuris Canonici
Codex van het Canonieke recht
(25 januari 1983)
werd gepubliceerd stond toen dat katholieken die zijn ingeschreven in vrijmetselaarsloges ‘in een staat van ernstige zonde verkeren’.

Onder Ratzinger werd in het nieuwe Wetboek
Codex Iuris Canonici
Codex van het Canonieke recht
(25 januari 1983)
wel de expliciete veroordeling van de Vrijmetselarij en excommunicatie voor haar aangeslotenen geschrapt. De voorbije decennia nodigden diverse loges ook verschillende kardinalen (onder wie Danneels en de legendarische Italiaanse kardinaal en Bijbelkenner Martini) uit om met elkaar in gesprek te gaan op basis van de gedeelde waarden, ook al komen die in de samenleving vaak in de verdrukking. 

Waarnemers interpreteren de recente verduidelijking tegen die achtergrond als een stap terug voor de dialoog tussen Kerk en de Vrijmetselarij. Het dicasterie stelt de Filipijnse bisschoppen nog voor om in alle parochies een volkscatechese te houden over de redenen van de onverenigbaarheid tussen het katholieke geloof en de vrijmetselarij. De bisschoppen van de Filippijnen worden uitgenodigd om de mogelijkheid te evalueren om een publieke verklaring over dit onderwerp af te leggen.

Bron: Vaticannews.va

Publicatiedatum: 15 november 2023
Laatst bewerkt: 5 december 2023


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test