• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus hervormt Caritas Internationalis ingrijpend

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft vandaag Pier Francesco Pinelli benoemd tot buitengewoon commissaris van Caritas Internationalis, om de organisatie tijdelijk en in afwachting van de volgende algemene vergadering (lente 2023) te leiden. Het internationale bestuur, met onder meer voorzitter kardinaal Luis Antonio Tagle (65) en zijn Franse secretaris-generaal Aloysius John, wordt op zijn minst tijdelijk op rust gesteld. De Filippijnse curiekardinaal blijft wel nauw betrokken bij de actualiseren van de statuten en het huishoudelijk reglement, en hij blijft de contactpersoon voor de relaties met plaatselijke Kerken en de lokale Caritasorganisaties.  

Volgens Italiaanse media is de ingreep noodzakelijk omwille van de spanningen op het secretariaat-generaal van de organisatie in Rome. 

De onaangekondigde en verregaande ingreep gebeurt op basis van Paus Franciscus - Apostolische Constitutie
Praedicate Evangelium
Het Evangelie verkondigen - Over de Romeinse Curie en haar dienst aan de Kerk in de wereld
(19 maart 2022)
, de apostolische constitutie over de hervorming van de Romeinse curie, en een evaluatie van de werking van de koepel van hulporganisaties, door een onafhankelijke commissie. Die laatste leverde geen aanwijzingen van mogelijk financieel wanbeheer of ongepast gedrag van seksuele aard op. Maar er kwamen wel ernstige gebreken aan het licht op het vlak van het management, met een ernstige weerslag op de werking en de motivatie van het personeel. Bovendien was er de voorbije jaren een sterke toename van de noden wereldwijd waaraan de koepel van katholieke hulporganisaties hulp biedt. Het is essentieel dat Caritas Internationalis goed is voorbereid om al deze uitdagingen het hoofd te bieden, zegt kardinaal Michael Czerny. 

De drie beheerders onder leiding van Pier Francesco Pinelli moeten ervoor zorgen dat de statuten en regels van Caritas Internationalis worden bijgewerkt om de functionaliteit en effectiviteit te verbeteren en de organisatie te ondersteunen bij de voorbereiding van de volgende Algemene Vergadering van mei 2023, waar ook het nieuwe bestuur wordt verkozen. De hervorming moet ervoor zorgen dat Caritas - overeenkomstig zijn statuten - nog beter de paus en lokale bisschoppen kan bijstaan in de uitoefening van hun dienstwerk jegens de armsten en meest behoeftigen, zodat de organisatie efficiënter kan reageren op humanitaire noodsituaties en nog beter kan bijdragen aan de bevordering van de naastenliefde en de  gerechtigheid in de wereld in het licht van het Evangelie en de leer van de katholieke Kerk.

Bron: VIS/SIR

Publicatiedatum: 22 november 2022
Laatst bewerkt: 29 november 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test