• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: 'Verkondig de vreugde van het gezin!'

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft zaterdag deelgenomen aan het gezinsfeest in Rome. In aanwezigheid van zo’n 2.000 gezinnen uit de hele wereld bracht hij hulde aan het belang van de gezinnen voor onze samenleving. Hij drukte hen op het hart niet toe te geven aan het egoïsme en het individualisme. Laten we niet toestaan dat onze gezinnen worden vergiftigd door egoïsme, individualisme, de huidige cultuur van onverschilligheid en verspilling. Want daardoor dreigen de gezinnen hun eigen DNA, met een geest van gastvrijheid en dienstbaarheid, te verliezen. 

De paus hield zijn pleidooi op een overvol Sint-Pietersplein, op het einde van het Gezinswereldcongres, een vier dagen durende ontmoeting met deelnemers uit de hele wereld die voor dit evenement via de bisschoppenconferenties wereldwijd naar Rome waren uitgenodigd. Omwille van de gezondheidsproblemen van de paus ging kardinaal Kevin Farrell voor in de slotviering. De paus hield zijn homilie al zittend. 

Paus Franciscus was erg goed geluimd bij de afsluiting van het tiende Wereldgezinscongres. Dat werd ook duidelijk toen hij met de nodige humor nog enkele adviezen gaf voor overbezorgde moeders. Hij drong er bij hen op aan om streng te zijn voor hun zonen en om te stoppen met het strijken van de overhemden van hun volwassen zoons. Ik hoor zo vaak over jonge mannen die niet durven trouwen. Moeders zeggen vaak tegen mij: 'Doe iets, praat met mijn zoon die 37 jaar is en die niet gaat trouwen.' Maar signora, stop met zijn overhemden te strijken. Zet de eerste stap door hem weg te sturen. Laat hem het nest verlaten, vertelde hij aan de Italiaanse moeders, die bekend staan om het verwennen van hun zonen.  

Gezinnen die zich goed in hun vel voelen, stimuleerde hij om metgezel te zijn op de reis voor anderen. Anderzijds moedigde hij ook de gezinnen die de weg zijn kwijt geraakt aan om niet door droefheid overmand te worden. Vertrouw op de liefde die God in u heeft geplaatst en smeek de Geest om die elke dag te doen herleven. Franciscus gaf de katholieke gezinnen ook nog een bijzondere zending mee: Verkondig de schoonheid van het gezin zijn met vreugde! Verkondig de genade van het christelijke huwelijk aan kinderen en jongeren. Wees de kiem van een meer broederlijke wereld! Wees gezinnen met een groot hart! Wees het gastvrije gezicht van de Kerk! En bid alstublieft, bid altijd!

Op het einde van de viering deelde kardinaal Farell nog mee dat het volgende Wereldgezinscongres, dat in principe om de 2 à 3 jaar plaatsheeft, pas in 2028 zal plaatsvinden. De volgende bijeenkomst van gezinnen is het ‘Jubileum van het gezin’, dat in Rome zal plaatsvinden in de context van het jubileumjaar 2025.

Bron: Vaticannews.va

Publicatiedatum: 27 juni 2022
Laatst bewerkt: 29 november 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test