• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus geeft nuttige tips voor een goede homilie

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Vaticaanstad, 10 juni 2022 - Paus Franciscus heeft priesters en bisschoppen van het Italiaanse eiland Sicilië gisteren op het hart gedrukt sterke morele gidsen te zijn, en hun liturgische gewaden te moderniseren in overeenstemming met Vaticanum II.

“Op Sicilië kijkt men nog steeds naar priesters als spirituele en morele gidsen, mensen die ook kunnen helpen om het burgerlijke en sociale leven van het eiland te verbeteren, het gezin te ondersteunen en een referentie te zijn voor opgroeiende jongeren. De verwachtingen van het Siciliaanse volk ten aanzien van priesters zijn hoog en veeleisend", aldus de paus tijdens een bijeenkomst op 9 juni in het Vaticaans Apostolisch Paleis.

In geïmproviseerde opmerkingen tijdens zijn toespraak, ging Franciscus ook in op een onderwerp waarvan hij zei dat het hem “zorgen baart”: de voortgang van de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie, met name met betrekking tot de eredienst.

“Ik weet het niet, want ik ga niet naar de mis in Sicilië en ik weet niet hoe de Siciliaanse priesters preken, of ze preken zoals werd voorgesteld in (de apostolische exhortatie uit 2013) [4984|+5.3.1] of dat ze op zo'n manier preken dat mensen naar buiten gaan voor een sigaret en dan terugkomen”, zei Franciscus. Hij voegde eraan toe dat na acht minuten de aandacht van de meeste mensen begint te verslappen.

De paus merkte op dat hij foto's had gezien van missen op Sicilië en leek ook commentaar te geven op het gebruik van albes en superplies met kant.

“Waar staan we zestig jaar na het Concilie?” vroeg Franciscus zich af. Hij riep op tot modernisering van kerkelijke kunst en van de liturgische “mode”.

“Ja, soms is het dragen van wat kant van oma gepast, soms. Het is een eerbetoon aan oma, toch?” vervolgde hij. “Het is goed om oma te eren, maar het is beter om de moeder te vieren, de Heilige Moeder Kerk, en hoe Moeder Kerk gevierd wil worden. Zo verhindert die eilandmentaliteit niet de ware liturgische hervorming die het Concilie heeft uitgedragen.”

Ongeveer 300 priesters en 20 bisschoppen van de 18 Siciliaanse bisdommen zijn in Rome voor een bedevaart en een ontmoeting met de paus ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de Regionale Mariale Priesterdag van de Kerk op Sicilië.

Publicatiedatum: 10 juni 2022
Laatst bewerkt: 13 juni 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test