• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus pleit voor meer steun voor de gezinnen

BRUSSEL (KerkNet/CNA/Kathpress/LaCroix/Kipa-Apic) – Met een Pauselijke oproep voor meer ondersteuning voor gezinnen en de benadrukking van de onverbreekbaarheid van het huwelijk werd zondag in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Guadeloupe het Wereldgezinscongres afgesloten. Tijdens de slotviering, in aanwezigheid van 20.000 gelovigen, werd bekendgemaakt dat het volgende Wereldgezinscongres in 2012 plaatsheeft in de Italiaanse stad Milaan.

Het aantal deelnemers voor het gezinscongres lag, door het wegblijven van Benedictus XVI die op advies van zijn artsen afzegde, ook tijdens dit slotweekend ver beneden de verwachtingen. President Calderon sprak alvast de hoop uit dat de Paus Mexico alsnog zal bezoeken. Van de 105 miljoen Mexicanen noemt ruim 88% zich katholiek.
In zijn videotoespraak riep de Paus politieke verantwoordelijken op tot culturele, financiële en sociale steun voor gezinnen. Staten moeten garanderen dat gezinnen hun opvoedkundige taak kunnen waarmaken. Benedictus XVI onderstreepte in het bijzonder de taak van katholieke gezinsverenigingen bij de ondersteuning van gezinnen: “Gezinnen vervullen een onvervangbare rol bij de overdracht van christelijke en menselijke waarden.” Het congres maakte vooral duidelijk dat de Kerk gezinnen beschouwt als de beste garantie voor de geloofs- en waardenoverdracht in een geseculariseerde cultuur, waarin amper nog plaats lijkt voor God. Verscheidene deelnemers onderstreepten dat het huwelijk tussen man en vrouw niet vervangbaar is door andere samenlevingsvormen. Mgr. Agostino Marchetto, secretaris van de Pauselijke Raad voor de Pastorale Zorg voor Migranten en Reizigers, hield nog een opgemerkt pleidooi voor een betere bescherming van de gezinnen in het internationale recht, in het bijzonder met betrekking tot het recht op gezinshereniging.

Publicatiedatum: 19 januari 2009
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test