• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus over waarheid en vrijheid

“De weg van de waarheid en de vrijheid is een moeilijke weg die heel het leven duurt”, zegt paus Franciscus. Op deze weg “worden wij geleid en ondersteund door de liefde die van het kruis komt: de liefde die de waarheid bekend maakt en ons de vrijheid geeft”.

De paus citeert de heilige Paulus die in zijn Brief aan de Galaten, “de Christenen uitnodigt stand te houden in de vrijheid die zij door het doopsel kregen, zonder zich te laten onderwerpen aan het juk van de slavernij”. De apostel nodigt vooral uit, zo legt de paus uit, “in Jezus te blijven, de bron van de waarheid die ons vrijmaakt”.

“Ware vrijheid, bevrijding van de slavernij van de zonde, komt uit het kruis van Christus”, aldus de paus. “Daar waar Jezus zich heeft vastnagelen, heeft God de bron gelegd van de radicale bevrijding van de mens.” Dat kan grote verwondering wekken, merkt hij op: “dat de plaats waar heel onze vrijheid ontnomen werd, namelijk de dood, de bron kan worden van de vrijheid”. “Maar dat is het mysterie van Gods liefde!”, verklaart de paus.

Sinds 1 oktober geldt ook in Vaticaanstad, net als in Italië, strenge regels waarbij alleen toegang verleend mag worden tot bijv. musea, theaters en bioscopen, indien men een zogenaamde "groene pas" kan overleggen. Personeelsleden van het Vaticaan - zelfs ook die van de Zwitserse Garde - dienen geïnjecteerd te zijn waarop enige Garde-leden ontslag kregen, omdat zij ervoor kiezen hierin niet mee te gaan, zoals ook de Congregatie voor de Geloofsleer in haar document Congregatie voor de Geloofsleer
Nota in verband met de moraliteit van het gebruik van sommige coronavaccins
(21 december 2020)
aangeeft dta geen verplichting kan zijn. De enige uitzondering om toegelaten te worden is voor het bijwonen van een liturgische viering, maar zodra deze voorbij is, moet men de kerk weer verlaten. Begin deze week was het aantal inschrijvingen om aanwezig te zijn bij de wekelijkse audiëntie van deze woensdag zeer laag. Te elfder ure werd besloten om de audiëntie het karakter te geven van een "liturgische viering", waarna het aantal inschrijvingen aanmerkelijk groter werd.
Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige catechese tijdens de audiëntie: Paus Franciscus - Audiëntie
Brief aan de Galaten 10. - Christus heeft ons bevrijd
Catechesereeks over de Brief aan de Galaten - Aula Paulus VI
(6 oktober 2021)

Publicatiedatum: 6 oktober 2021
Laatst bewerkt: 7 oktober 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test