• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

“Orthodoxen en katholieken hebben hetzelfde geloof in Eucharistie”

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Boedapest, 6 september 2021 - Metropoliet Hilarion, een voorname geestelijke van de Russisch-Orthodoxe Kerk, heeft vandaag catechese gegeven tijdens het 52ste Internationaal Eucharistisch Congres in Boedapest. Hij zei dat het geloof in de werkelijke aanwezigheid van Christus in de Eucharistie katholieken en oosters-orthodoxe gelovigen verenigt, ondanks hun verdeeldheid.

"De katholieken en de orthodoxen zijn niet verenigd in de Eucharistie, maar zij zijn wel verenigd in de overtuiging dat wij in het eucharistisch brood en de eucharistische wijn na de consecratie niet slechts de symbolische aanwezigheid van Christus hebben, maar zijn volledige en werkelijke tegenwoordigheid”, zei Metropoliet Hilarion (Alfejev) van Volokolamsk, hoofd van het Departement voor Externe Kerkrelaties van het Patriarchaat Moskou.

“Wij geloven dat het brood en de wijn van de Eucharistie het ware lichaam en bloed van onze Heer Jezus Christus zijn. De Eucharistieviering is niet alleen een herdenking van het Laatste Avondmaal, maar ook de bestendiging ervan voor iedere gelovige die eraan deelneemt.”

Hilarion voegde eraan toe dat de priester in de Eucharistie niet in diens eigen naam handelt. “Het is in naam van Jezus Christus zelf dat de celebrant de woorden uitspreekt die oorspronkelijk door Christus bij het Laatste Avondmaal werden uitgesproken. En het is Christus zelf die het sacrament toedient aan zijn volgelingen, niet een priester of een bisschop.”

Het 52ste Internationale Eucharistische Congres werd op 5 september geopend met een duizendkoppig koor en een Hoogmis waaronder tal van kinderen hun Eerste H. Communie deden.

Publicatiedatum: 6 september 2021
Laatst bewerkt: 13 september 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test