• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus roept Hongaren op tot vrede en verstandhouding

(kerknet.be) - Paus Franciscus is voor tienduizenden gelovigen - volgens de organisatoren meer dan 100.000 - voorgegaan in de slotviering van het Internationale Eucharistische Congres in Boedapest. Hij spoorde in zijn homilie de aanwezigen aan tot verkondiging van het Evangelie en navolging van Jezus Christus, die aan het kruis is gestorven en ons aanspoort tot nederigheid. Hij loofde de Hongaren ook omwille van hun trouw aan de christelijke wortels.

Jezus nodigt ons uit om zijn kant te kiezen, sprak de paus. Maar er bestaat altijd het risico dat wij een valse Messias verkondigen, die ver verwijderd is van de wijsheid van God en die wil heersen. Hoe ver is Hij, die in stilte aan het kruis regeert, verwijderd van de valse Messias die met geweld wil regeren en vijanden het zwijgen wil opleggen! Hij stelde dat ook wij liever een machtige Messias dan een gekruisigde dienaar hebben. De eucharistie herinnert ons eraan wie God is, omdat zij ons God toont als gebroken brood en als liefde die voor ons wordt gekruisigd en die aan ons wordt aangeboden. (…) Laat Jezus, het levende Brood, onze beperkingen genezen, ons aansporen om te delen en ons inspireren om Hem te volgen.

Daarna volgde nog de aankondiging dat de volgende editie van het Internationale Eucharistische Congres in Quito, in Ecuador, zal plaatsvinden.

 

34ste buitenlandse reis

Paus Franciscus was vanmorgen iets voor achten aangekomen op de luchthaven van Boedapest. Daar werd hij door kinderen in traditionele kleding en vicepremier Zsolt Semjén verwelkomd. Voordat hij voor de sloteucharistieviering naar het Heldenplein vertrok, ontmoette hij in het Museum van Schone Kunsten nog kort premier Viktor Orbán en president János Áder. Onderwerp van gesprek was onder meer de rol van de katholieke Kerk in Hongarije, het gezin en het milieu, maar het controversiële migratiethema werd vermeden. De ontmoeting met Orbán werd niet rechtstreeks op televisie uitgezonden. Er was ook geen fotomoment, hoewel Orbán op Facebook wel een foto deelde waarop hij de hand van de paus schudt. Ik vroeg paus Franciscus om het christelijke Hongarije niet te laten vergaan, staat erbij. 

Aansluitend ontmoette de paus de Hongaarse bisschoppen en vertegenwoordigers van de Wereldraad van Kerken (WCC) en de Joodse gemeenschap.

Tijdens de ontmoeting met kerkleiders en de Joodse gemeenschap vroeg paus Franciscus om het antisemitisme te blijven bestrijden en zich in te zetten voor de godsdienstvrijheid.

 

Spirituele pelgrimstocht

Matteo Bruni, de directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, deelde mee dat paus Franciscus tijdens zijn spirituele pelgrimstocht - die nog tot woensdag zal duren en waarbij hij straks ook Slovakije zal bezoeken - niet minder dan twaalf toespraken zal houden. In Slovakije ontmoet hij niet alleen vertegenwoordigers van de Roma- en de Joodse gemeenschappen, maar ook jongeren en afgevaardigden van de christelijke kerkgemeenschappen. Verwijzend naar de recente medische ingreep, waarvoor de paus enkele dagen in het ziekenhuis moest worden opgenomen, voegde hij eraan toe dat niets aan het toeval wordt overgelaten en dat zijn persoonlijke arts en verpleegster met de paus zijn meegereisd.

Morgen maandag is er een ontmoeting met de Joodse gemeenschap op een groot plein waar een synagoge stond die door de communisten werd vernietigd om er een brug te bouwen. Hier zal ook een Holocaustoverlevende getuigen. Dinsdag bezoekt de paus de zetel van de Grieks-katholieke kerk in Presov en reist hij naar Kosice. Voor zijn vertrek naar Rome woensdag bezoekt hij nog het nationale heiligdom van de Madonna van de Zeven Smarten, op 70 kilometer van Bratislava.

Bron: IEC/VIS/I.Media

Publicatiedatum: 12 september 2021
Laatst bewerkt: 13 september 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test