• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Pausbezoek aan Hongarije en Slowakije aangekondigd

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Vaticaanstad, 4 juli 2021 - Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak, ná het bidden van het Angelus, bekendgemaakt dat hij in september naar Slowakije en Hongarije zal reizen.|

“En ik ben blij te kunnen aankondigen dat ik van 12 tot 15 september aanstaande, als God het wil, naar Slowakije zal gaan voor een pastoraal bezoek”, zei de pontifex tegen de gelovigen op het Sint-Pietersplein. “Daarvóór zal ik in Boedapest de afsluitende mis van het Internationale Eucharistische Congres celebreren. Ik dank van harte hen die deze reis voorbereiden en ik bid voor hen. Laten wij allen bidden voor deze reis en voor de mensen die eraan werken om hem te organiseren.”

De Persdienst van de Heilige Stoel voegde vanmiddag toe: “Zoals de Heilige Vader vandaag bij het Angelus heeft aangekondigd, zal paus Franciscus, op uitnodiging van de burgerlijke autoriteiten en de bisschoppenconferenties, op zondag 12 september 2021 in Boedapest zijn ter gelegenheid van de Slotmis van het 52ste Internationale Eucharistische Congres; vervolgens zal hij van 12 tot 15 september 2021 naar Slowakije reizen en de steden Bratislava, Prešov, Košice en Šaštin bezoeken. Het programma van de reis zal te zijner tijd worden bekendgemaakt.”

Dat de paus geen officieel bezoek brengt aan Hongarije, maar slechts kort in de Hongaarse hoofdstad zal zijn, zou aanleiding zijn geweest voor een diplomatieke rel tussen de regering-Orbán en de Heilige Stoel. Op 11 juni werd dat door de Hongaarse Bisschoppenconferentie weersproken. Verklaard werd dat de paus wel degelijk tijdens zijn bezoek aan Boedapest op 12 september zowel president János Áder als premier Viktor Orbán zal ontmoeten.

Enkele Hongaarse media hadden eerder geschreven dat het pausbezoek beperkt zou blijven tot een deelname van drie uur aan het 52ste Internationale Eucharistische Congres en dat de paus daarna meteen naar Slowakije zou doorreizen zonder beide politieke leiders te hebben ontmoet. Kerkelijke vertegenwoordigers zouden dat beschouwen als een belediging van het Hongaarse volk.

Een Eucharistisch Congres is een rooms-katholiek festival tijdens welk de aanbidding van het Allerheiligste Altaarsacrament centraal staat. De bedoeling is de bevordering van het geloof van katholieken in de werkelijke blijvende tegenwoordigheid van Jezus Christus tijdens de Heilige Mis en in de eucharistische gaven van brood en wijn. 

Deze congressen vinden op plaatselijk en op internationaal niveau plaats. Het eerste Internationaal Eucharistisch Congres vond plaats in 1881 in Lille. Daarna werd deze manifestatie nagenoeg jaarlijks gehouden. De Eerste en de Tweede Wereldoorlog onderbraken echter het ritme van de edities. In 1924 werd het in Amsterdam gehouden. 1938 vond ook al een editie plaats in Boedapest. Het eerste congres na de Tweede Wereldoorlog werd pas gehouden in 1952 in Barcelona. De laatste keer dat er een Internationaal Eucharistisch Congres plaatsvond was in januari 2016 in Cebu, Filipijnen. 

Publicatiedatum: 4 juli 2021
Laatst bewerkt: 5 juli 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test