• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: ‘logica van de markt’ helpt honger de wereld niet uit

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Het is vandaag Wereldvoedseldag. Ter gelegenheid daarvan heeft paus Franciscus een boodschap gestuurd aan de FAO. Daarin bekritiseert de rooms-katholieke opperherder het kapitalistische systeem. 

“De strijd tegen honger en ondervoeding zal niet eindigen zolang de logica van de markt de overhand heeft en er koste wat het kost naar winst wordt gestreefd”, schrijft Franciscus aan Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

De paus wijst op het grote aantal hongerende en ondervoede mensen. Terwijl 820 miljoen mensen nog steeds honger lijden, hebben 700 miljoen mensen overgewicht – en niet alleen in rijke landen. Veel mensen in arme landen imiteren volgens Franciscus de leefstijl van het Noorden, met alle gevolgen van dien.

“Door de slechte voeding ontstaan er niet alleen ziekten door het gebrek aan evenwicht dat wordt veroorzaakt door ‘overgewicht’, vaak met diabetes, hart- en vaatziekten en andere vormen van degeneratieve ziekten tot gevolg, maar ook door ‘voedseltekort’, zoals blijkt uit het toenemend aantal sterfgevallen door anorexia en boulimia.”

De paus roept op tot een bekering tot een “eenvoudiger en sober leven”. De vruchten van de schepping mogen niet worden gereduceerd tot “gebruiksvoorwerpen”, vervolgt hij. Wat nodig is, is een levensstijl “die dankbaarheid betoont voor de gaven” en die gekenmerkt wordt door gematigdheid, onthouding, zelfdiscipline en solidariteit.

Wereldvoedseldag wordt elk jaar op 16 oktober gevierd. Het herdenkt de oprichting van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN in Rome in 1946 en heeft tot doel de aandacht te vestigen op de miljoenen hongerige mensen wereldwijd. Het motto van de actiedag van dit jaar luidt: Our Actions Are Our Future. Healthy Diets for a #Zero Hunger World.

N.v.d.r.: Opvallend is wel de Paus zich nogmaals tot woordvoerder maakt van de 2030 Sustainability Agenda, zoals ook vorig jaar.

Publicatiedatum: 16 oktober 2019
Laatst bewerkt: 8 september 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test