• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan: volle aflaat voor coronazieken en mensen in de zorg

(katholieknieuwsblad.nl) - Alle mensen die besmet zijn met het coronavirus kunnen een volle aflaat verdienen. Dit geldt ook voor mensen die voor hen zorgen.

Dat staat in een Vaticaans Apostolische Penitentiarie
Decreet over het verlenen van speciale Aflaten aan de gelovigen tijdens de huidige pandemie
(19 maart 2020)
dat vrijdag verscheen. Het is ondertekend door kardinaal Piacenza, de grootpenitentiair van de Apostolische Penitentiarie. Dat is een Vaticaans tribunaal dat zich bezighoudt met het verlenen van aflaten en het verlenen van dispensatie bij gewetenskwesties.

Zieken nabij zijn

De Kerk wil mensen in deze crisistijd nabij zijn, schrijft Piacenza. Om die reden is bepaald dat gelovigen die besmet zijn met het coronavirus en thuis of in het ziekenhuis in quarantaine zitten een volle aflaat kunnen verdienen.

Een aflaat is in een kwijtschelding van straffen die de gelovige in het hiernamaals nog moet uitboeten. De aflaat is gedeeltelijk of vol, naargelang hij iemand geheel of gedeeltelijk verlost van de tijdelijke straffen die voor de zonde verschuldigd zijn.

Voorwaarden

Om een volle aflaat te verdienen moeten zieke gelovigen zich geestelijk verbinden met de viering van de heilige Mis en de rozenkrans of kruisweg bidden of minstens het Credo, het Onzevader en Weesgegroet.

Ook moeten zij de intentie hebben om, zodra dat mogelijk is, te voldoen aan de normaal geldende voorwaarden voor een volle aflaat: biechten, de communie ontvangen en bidden voor de intenties van de paus.

Mensen in de zorg

Ook mensen die werken in de gezondheidszorg en hun gezinsleden kunnen een volle aflaat verdienen als zij voldoen aan bovenstaande voorwaarden.

De andere gelovigen

Ook de andere gelovigen kunnen een volle aflaat verdienen. Daarvoor moeten zij minstens een half uur de eucharistische aanbidding bijwonen of minstens een half uur in de Bijbel lezen.

Ook kan de aflaat verdiend worden door de rozenkrans, kruisweg of de rozenkrans van de goddelijke barmhartigheid te bidden voor het stoppen van het coronavirus, troost voor de zieken en eeuwige zielenrust voor de overledenen.

Ook hier geldt dat zij de intentie moeten hebben om, zodra dat mogelijk is, te voldoen aan de normaal geldende voorwaarden voor een volle aflaat: biechten, de communie ontvangen en bidden voor de intenties van de paus.

Stervenden

Een volle aflaat is er ook voor gelovigen die op het punt staan te overlijden aan het virus, mits ze tijdens hun leven regelmatig hebben gebeden. In dit laatste geval vervallen de drie voorwaarden van biecht, communie en gebed voor de intenties van de paus.

Het Apostolische Penitentiarie
Decreet over het verlenen van speciale Aflaten aan de gelovigen tijdens de huidige pandemie
(19 maart 2020)
blijft tot nader order geldig

Zie de Nederlandstalige versie: Apostolische Penitentiarie
Decreet over het verlenen van speciale Aflaten aan de gelovigen tijdens de huidige pandemie
(19 maart 2020)

Zie ook bericht Speciale Notitie over het Sacrament van Boete en Verzoening ten tijde van de pandemie

Publicatiedatum: 20 maart 2020
Laatst bewerkt: 22 maart 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test