• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Experts over de uitdagingen van het digitale tijdperk

(kerknet.be) - De Pauselijke Raad voor de Cultuur en het Dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling brachten eerder van de week wetenschappers en experts uit de hele wereld samen om na te denken over de ethische uitdagingen van de technologische vooruitgang. Op de bijeenkomst werd vooral aandacht gevraagd voor de bevordering van het algemeen belang en de bescherming van de waardigheid van de menselijke persoon. De deelnemers aan het congres waren specialisten in technologie, economie, robotica, sociologie, media en cyberveiligheid, maar ook in ethiek, filosofie en moraaltheologie.

Wij moeten erover waken dat de technologische vooruitgang geen vijand wordt van het algemene belang. Paus Franciscus

De deelnemers werden vrijdag ontvangen door paus Franciscus. Die stelde opmerkelijke ontwikkelingen vast op het gebied van technologie, vooral dan op het vlak van artificiële intelligentie (AI). Hij spoorde de deelnemers aan tot samenwerking en uitwisseling met deskundigen van andere disciplines. Of wij echt van technologische vooruitgang kunnen spreken, hangt volgens de paus uiteindelijk af van de mate waarin de nieuwe mogelijkheden waarover wij beschikken al of niet op een ethisch verantwoorde manier worden gebruikt. Wij moeten ervoor zorgen dat deze technologie en de uitdagingen waarmee die wordt geconfronteerd ten goede komen aan het algemene welzijn.

De paus wees ook op de dubbelzinnigheid bij de inzet van robots omdat die enerzijds heel veel werk kunnen verrichten, maar tegelijk ook duizenden mensen het werk kunnen ontnemen en daardoor hun menswaardigheid in het gedrang kunnen brengen. Hij riep op tot een ethiek van vrijheid, verantwoordelijkheid en broederschap, in dienst van de ontwikkeling van mensen en in relatie tot anderen en de hele schepping.

Bron: I.Media/Vaticannews.va

Publicatiedatum: 28 september 2019
Laatst bewerkt: 28 september 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test