• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus ontmoet Poetin en spreekt over Oekraïne, Syrië en Venezuela

Paus Franciscus verwelkomde donderdag opnieuw de Russische president Vladimir Poetin in het Vaticaan. De twee spraken onder meer over de aanhoudende oorlogen in Oost-Oekraïne en Syrië, aldus het Vaticaan. Rusland speelt in beide conflicten een grote rol.

Aan het eind van de 55 minuten durende privéontmoeting legde Alessandro Gisotti, interim directeur van het Vaticaanse persbureau, een verklaring af. Daarin noemde hij het gesprek “hartelijk.”

De paus en de president uitten hun tevredenheid over de ontwikkeling van de onderlinge relatie, verklaarde Gisotti. Tevredenheid over onder andere het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen het Vaticaanse Bambino Gesù kinderziekenhuis en kinderziekenhuizen in Rusland.

Paus Franciscus en Poetin “gingen toen over op het bespreken van het leven van de katholieke Kerk in Rusland,” zei Gisotti, “alsmede het vraagstuk van de ecologie en verschillende andere thema’s die de internationale gemeenschap bezighoudt. Met name Syrië, Oekraïne en Venezuela,” waar Rusland de aangevochten president Nicolas Maduro ondersteunt.

Te laat

Het was de derde keer dat paus Franciscus en Poetin elkaar ontmoetten in het Vaticaan. Eerdere ontmoetingen waren op november 2013 en juni 2015. Poetin kwam bij iedere ontmoeting te laat. Ook bij deze recente ontmoeting was hij een uur te laat.

Toen de verslaggevers de kamer binnenkwamen waar de twee elkaar hadden gesproken, zei Poetin tegen de paus: “Dank u voor de tijd die u voor mij genomen hebt.”
“Het was een erg inhoudelijk, interessant gesprek,” antwoordde de paus.

Rome niet vergeten

Bij de traditionele uitwisseling van geschenken gaf paus Franciscus de Russische president een gesigneerde kopie van zijn Paus Franciscus - Boodschap
Goede politiek staat ten dienste van de vrede
Wereldvredesdag 2019
(8 december 2018)
en een 18e-eeuwse ets van het Sint-Pietersplein “zodat hij Rome niet zou vergeten.”

Poetin gaf de paus een grote icoon van Sint Petrus en Paulus en een DVD van een Russische film over Michelangelo.

Na de ontmoeting met de paus spraken Poetin en Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov met kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, en met aartsbisschop Paul Gallagher.

Onderwerp van gesprek

De aanhoudende oorlog in Oost-Oekraïne was naar verwachting een belangrijk onderwerp van gesprek.

Aartsbisschop Paolo Pezzi van het aartsbisdom Moeder van God in Moskou zei op de avond voor de ontmoeting tegen Radio Italia: “Hoewel ik het programma niet ken, kan ik me voorstellen dat thema’s die de paus belangrijk vindt, zoals vrede en het veiligstellen van de aarde, aan bod zullen komen.”

Reis naar Rusland

De aartsbisschop gaf ook aan dat hij niet verwachtte dat dit bezoek zou resulteren in de langverwachte uitnodiging aan de paus voor een bezoek aan Rusland, iets waar vooral paus Johannes Paulus II van droomde.

Hoewel een uitnodiging van de regering essentieel is, zou het Vaticaan een dergelijke reis nooit plannen zonder daarbij een uitnodiging van de Russisch-orthodoxe Kerk te ontvangen. “Ook zou de Russische president nooit op eigen houtje de paus uitnodigen zonder rugdekking van de orthodoxe Kerk.”

Hoewel de Vaticaanse-Russisch-orthodoxe verhoudingen gestaag verbeteren en paus Franciscus patriarch Kirill van Moskou in 2016 in Cuba ontmoette, blijven de spanningen bestaan. Onder andere over de Vaticaanse steun voor de Oekraïense katholieke Kerk.

Ontmoeting Oekraïense Kerk

Paus Franciscus’ ontmoeting met Poetin vond plaats op de dag voor de tweedaagse ontmoeting met het hoofd van de Oekraïens-katholieke Kerk, aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk van Kiev-Halych. Ook leden van de permanente raad van deze Kerk, zijn metropolitische aartsbisschoppen en Vaticaanse afgevaardigden zullen deelnemen aan deze ontmoeting.

Het Vaticaanse persbureau zei in mei bij de aankondiging van de ontmoeting, dat “de Heilige Vader zijn nabijheid met de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk wil uitdrukken.”

In 2016 vroeg paus Franciscus de Europese katholieken geld in te zamelen voor de lijdende mensen in de Oost-Oekraïense oorlog. Hij doneerde zelf 4,5 miljoen euro. Het project ondersteunt nu nog steeds mensen die leven in het oorlogsgebied en hen die er huis en haard verlaten hebben.

Publicatiedatum: 5 juli 2019
Laatst bewerkt: 20 augustus 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test