• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

VS: meerderheid katholieken gelooft dat brood en wijn in de Mis slechts ‘symbolen’ zijn

(katholieknieuwsblad.nl - aangepast) - 69 % van de Amerikanen die zichzelf als katholiek beschouwen, gelooft niet dat het brood en de wijn tijdens een Verenigde Staten van Amerika
De werkelijke tegenwoordigheid van Jezus Christus in het Sacrament van de Eucharistie
15 fundamentele vragen en antwoorden
(12 juni 2001)
 worden, zoals de Kerk leert. In plaats daarvan geloven ze dat brood en wijn “symbolen van het lichaam en bloed van Jezus Christus” zijn, blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center.

“De meeste katholieken die geloven dat het brood en de wijn symbolisch zijn, weten niet dat de Kerk leert dat er Catechismus-Compendium
Catechismus van de Katholieke Kerk
(15 augustus 1997)
plaatsvindt” (de verandering in Lichaam en Bloed van Christus, red.), zei Gregory Smith van Pew.

“In totaal gelooft 43% van de katholieken dat het brood en de wijn symbolisch zijn en ook dat dit het standpunt van de Kerk weerspiegelt.” 22% van de katholieken wijst volgens hem het idee van Catechismus-Compendium
Compendium van de Catechismus van de Katholieke Kerk
(28 juni 2005)
af, “ook al kennen ze de leer van de Kerk”.

63% van de wekelijkse kerkgangers gelooft in transsubstantiatie

Van de katholieken die ten minste een keer per week naar de Mis gaan, gelooft ongeveer 63% in de Catechismus-Compendium
Compendium van de Catechismus van de Katholieke Kerk
(28 juni 2005)
.

De andere 37% kan uitgesplitst worden naar regelmatige kerkgangers die de leer van de Kerk op dit punt niet kennen (23%), en regelmatige kerkgangers die die wel kennen, maar niet geloven dat Christus werkelijk tegenwoordig is naar Lichaam en Bloed in de Eucharistie.

Leeftijdsgroepen

In alle leeftijdsgroepen zijn katholieken die het brood en de wijn als een symbool beschouwen, in de meerderheid. Die meerderheid groeit naarmate de leeftijdsgroepen jonger worden.

Katholieken met maximaal een middelbare schoolopleiding geloven minder vaak in Christus werkelijke tegenwoordigheid. Katholieken met een hispanic achtergrond geloven er minder vaak in dan blanke katholieken, en vrouwen minder vaak dan mannen.

De Amerikaanse internetevangelist Bisschop Robert Barron reageerde fel op de uitkomsten van het onderzoek. “Dit zou een wake-up call voor ons allen in de Kerk moeten zijn”, tweette hij.

‘Massief falen van de Kerk’

In een YouTubefilmpje zei de hulpbisschop van Los Angeles zichzelf, andere bisschoppen en priesters, en iedereen die een verantwoordelijkheid heeft het geloof over te dragen, de schuld geeft.

“We zijn allemaal schuldig. Het is een massief falen van de Kerk geweest om haar eigen traditie voort te zetten”, aldus de bisschop.

‘Diep begrip van en diepe liefde voor de Eucharistie’

Sommigen, zei hij, zullen zeggen dat het niet uitmaakt, zolang mensen “toegewijd zijn aan de armen, of toegewijd aan sociale rechtvaardigheid”. Dat zou religie echter tot moraliteit reduceren, aldus Barron, “iets dat voor het katholicisme weerzinwekkend is”.

Hij noemde een serie heiligen en bekende katholieken die volgens hem “een diep begrip van en diepe liefde voor de Eucharistie” hadden. “Als iemand hen gevraagd zou hebben, ‘Is de Eucharistie geen aardig symbool van Jezus?’, dan zou je een open rebellie hebben gehad.”

‘Basaal leerstuk van de Kerk’

Het gaat, zei Barron, om een “basaal leerstuk” van de Kerk. “Neem de centrale leerstellingen van onze Kerk op doctrinair niveau weg, en geloof me, je neemt onze toewijding aan de armen weg. Het hoort bij elkaar als een geheel.”

Publicatiedatum: 15 augustus 2019
Laatst bewerkt: 20 augustus 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test