• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan verplicht lekenbewegingen tot antimisbruikbeleid

Paus Franciscus wil dat de kinderbescherming niet alleen een prioriteit van de bisdommen en de kloosterordes en religieuze congregaties is, maar ook van de erkende nieuwe bewegingen en verenigingen van katholieke leken. Kardinaal Kevin Farrell, het hoofd van het Dicasterie voor de Leken, Familie en Leven, heeft die boodschap op 13 juni doorgegeven op de jaarvergadering met een 100-tal vertegenwoordigers van kerkelijke verenigingen en bewegingen in Rome.

Kardinaal Farrell: Tegen eind december moet elke katholieke beweging en vereniging van het Vaticaan formele regels en richtlijnen hebben over de behandeling van klachten over misbruik en de preventie daarvan. De kardinaal verduidelijkte dat de katholieke bewegingen, die door zijn dicasterie zijn erkend, al in mei 2018 werden gevraagd om zo’n misbruikbeleid vorm te geven. Het ontwikkelen van procedures is slechts een onderdeel van het hele proces om de katholieke Kerk van de cultuur van misbruik te zuiveren. Onze Kerk heeft ook een mentaliteitsverandering nodig. Die moet het taboe doorbreken waardoor slachtoffers van misbruik stil zijn gebleven en waardoor er bij misbruik te vaak de andere kant werd opgekeken.

Linda Ghisoni, ondersecretaris van het dicasterie, voegde eraan toe dat die regels en procedures ervoor moeten zorgen dat leden van de verenigingen en bewegingen het misbruik durven rapporteren zonder angst voor vergelding of uitsluiting. Laksheid of een gebrek aan structuur kan zorgen voor een klimaat waarin misbruik kan plaatsvinden. Het dicasterie benadrukte nog dat lekenbewegingen en verenigingen uiteraard verplicht zijn zich te houden aan het burgerlijke en kerkelijke recht inzake de melding van misbruik. Dat omvat ook machtsmisbruik, of dat nu wordt gepleegd door een geestelijke of een leek en ook als volwassenen daarvan het slachtoffer zijn.

Bron: Vaticannews.va/Crux/Kathpress.at

Publicatiedatum: 27 juni 2019
Laatst bewerkt: 17 augustus 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test