(kro-ncrv.nl/katholiek) - De Apostolische Penitentiarie, een van de drie kerkrechtelijke tribunalen van de Romeinse Curie, heeft opnieuw verklaard dat van priesters nooit kan worden geëist om te onthullen wat hun in een biecht wordt toevertrouwd. Het tribunaal antwoordt daarmee op voorstellen van wetgevers in bepaalde landen die priesters willen verplichten het biechtgeheim te schenden wanneer het bijvoorbeeld gaat om kindermishandeling. Na sommige Australische deelstaten wil nu ook de Amerikaanse staat Californië priesters dwingen om het biechtgeheim naast zich neer te leggen.
Het Vaticaan maakt duidelijk dat politieke druk en juridische straffen niet zullen baten om priesters te verplichten de vertrouwelijkheid van het sacrament van de biecht naast zich neer te leggen. Pogingen om priesters onder druk te zetten worden bovendien bestempeld als een onaanvaardbare schending van de godsdienstvrijheid. De Kerk ontleent haar legitimiteit niet aan de welwillendheid of gunsten van staten, maar aan God, zo verduidelijkt Rome.
“De onschendbaarheid van het biechtgeheim komt rechtstreeks voort uit de geopenbaarde goddelijke wet en is geworteld in de aard van het sacrament, in die mate dat er geen uitzondering toegelaten zijn in de kerkelijke context, en al helemaal niet in de burgerlijke sfeer. Het is een biechtvader nooit toegestaan om welke reden dan ook de boetvaardige te verraden met woorden of op enig andere manier. Zelfs als de bekentenis ongeldig is of absolutie om een andere reden niet wordt gegeven, moet het biechtgeheim worden gehandhaafd.”
De Apostolische Penitentiarie onderstreept het specifieke karakter van de biecht, waarbij de relatie tussen biechtvader en penitent niet te vergelijken valt met die tussen een advocaat en een cliënt. Het pauselijke tribunaal beklemtoont dat de Kerk zich tot het uiterste zal inspannen om te voorkomen dat seculiere wetten van toepassing zijn op het biechtgeheim, dat onschendbaar is. Of zoals grootpenitentiaris kardinaal Mauro Piacenza het formuleerde: “Het biechtgeheim is geen verplichting die van buitenaf wordt opgelegd. Het is een intrinsieke eis van het sacrament en kan als zodanig zelfs door de boeteling niet worden ontbonden.”
Bronnen: CruxNow/VaticanNews/Kerknet
Publicatiedatum: 2 juli 2019
Laatst bewerkt: 17 augustus 2019