• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Rechter en Vaticaan: Vincent Lambert moet zorg blijven ontvangen

(lifesitenews.com - aangevuld) - Vincent Lambert is opnieuw gered dankzij de laatste, wanhopige poging van zijn advocaten die afgelopen maandag bij drie rechtbanken hebben appèl hadden aangetekend nadat Vincent kalmerende middelen had gekregen en zijn voedingssonde was losgetrokken om zo zijn dood in te leiden. De artsen hadden dit besluit genomen als een vorm van "passieve sedatie". Omdat Vincent Lambert, na een motorongeluk 10 jaar geleden, in vegetatieve staat verkeerd (hij heeft oog- en slikreflexen en ook reageert hij nog wel op vloeibaar voedsel dat aangeboden wordt via de mond) is het in wezen een gehandicapt persoon. De actie van de artsen is eerder een vorm van 'euthanasie', echter zonder dat de persoon in kwestie zijn wil daartoe geuit heeft.

Het hof van beroep in Parijs heeft maandag om 17.00 uur de zaak in een spoedprocedure onderzocht en heeft besloten dat er een einde moest komen aan de verdoving en dat er voedsel en vocht aan Vincent moest worden gegeven vanwege de verplichting van Frankrijk om de voorlopige aanwijzingen van het VN-Comité voor de Rechten van Gehandicapten in acht te nemen.

Een "wonder"! Jérôme Triomphe, een van de advocaten van Viviane en Pierre Lambert (de ouders van Vincent) en twee broers en zussen van Vincent, was dolblij met het nieuws. "Het is net als in 2013", zegt hij tegen LifeSite: tijdens het eerste levenseinde werd Vincent gesteund door hetzelfde team van advocaten dat ervoor zorgde dat de gehandicapte man na 31 dagen zonder voedsel en zeer weinig water gevoed moest worden.

Inmiddels heeft ook het Vaticaan zich uitgesproken dat het blijven voeden en toedienen van vocht behoren tot de basis zorg dat aan ieder mens verplicht is en geen 'medische handeling' is, die stopgezet zou kunnen worden (hetgeen met een technische term 'passieve sedatie' wordt genoemd, waardoor de dood, die zich reeds aandient, zijn kans krijgt). In dit geval is er geen teken dat Vincent stervende is: hij is alleen ernstig gehandicapt.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gemeenschappelijke mededeling van Dicasterie voor de Leken, Familie en Leven en Pauselijke Academie voor het Leven: Dicasterie voor Leken, Familie en Leven
Gemeenschappelijke verklaring over dhr. Vincent Lambert
(21 mei 2019)

Zie ook de uitleg van Kard. Eijk in gelijksoortige gevallen:

Publicatiedatum: 21 mei 2019
Laatst bewerkt: 21 mei 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test