• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Voormalige huisgenoot van McCarrick wordt de nieuwe Camerlengo

Paus Franciscus heeft de Iers-Amerikaanse kardinaal Kevin Farrell benoemd tot camerlengo van de Heilige Roomse Kerk. Hij volgt de Franse kardinaal Jean-Louis Tauran op, die de functie tot aan zijn overlijden op 5 juli 2018 heeft bekleed. In afwachting van een nieuwe benoeming had de paus de functie tijdelijk toevertrouwd aan aartsbisschop Giampiero Gloder, het hoofd van de diplomatenschool van het Vaticaan. Kardinaal Farrell is 71 en is prefect van het Dicasterie voor de Leken, Familie en Leven.

De camerlengo organiseert de verkiezing van een nieuwe paus en maakt op het einde van het conclaaf een verslag met de resultaten van alle stemmingen.

De camerlengo staat aan het hoofd van de Apostolische Kamer die de tijdelijke goederen en rechten van de paus beheert in de periode tussen het overlijden of aftreden van de paus en de keuze van een nieuwe paus. De camerlengo, bijgestaan door de kardinaal-vicaris van het bisdom Rome en de grootpenitentiair, wordt dan belast belast wordt met het dagelijkse bestuur en de lopende zaken van het Vaticaan. Hij moet ook officieel de dood van de paus vaststellen. De camerlengo houdt daarna toezicht op de vernietiging van de vissersring van de overleden paus, verzegelt de pauselijke appartementen, regelt de uitvaart en bereidt het conclaaf voor dat een nieuwe paus moet aanduiden.

Bron: VIS/Kathpress.at

Publicatiedatum: 14 februari 2019
Laatst bewerkt: 15 februari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test