• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Ontmoeting van de voorzitters van de Doctrinaire Commissie van de bisschoppenconferenties in Azië met een delegatie van de Congregatie voor de Geloofsleer

Een ontmoeting tussen een delegatie van de Congregatie voor de Geloofsleer, geleid door kardinaal Luis F. Ladaria, SJ, Prefect, en aartsbisschop J. Augustine Di Noia, OP, adjunct-secretaris en de voorzitters van de Doctrinaire Commissies van de Bisschopsconferenties van Azië vinden plaats in het Baan Phu Waan Pastoraal Centrum te Bangkok, Thailand van 15 tot 18 januari 2019.

In een Congregatie voor de Geloofsleer
Instructie over de verplichting tot het oprichten van een Doctrinaire Commissie door Bisschoppenconferenties (23 februari 1967)
vroeg de Congregatie voor de Geloofsleer in opdracht van de heilige Paus Paulus VI de bisschoppenconferenties om hun eigen Doctrinaire Commissies in te stellen binnen de conferenties, als een raadgevend orgaan dat de conferenties zelf hielp, en de individuele bisschoppen, in hun zorg voor geloof en zeden. In bepaalde situaties waarin dit moeilijk kan zijn, kan deze essentiële pastorale taak worden overgenomen door een andere Commissie, of door een enkelvoudige bisschop die leerstellige problemen met bijzondere aandacht volgt.

Om de samenwerking tussen de Congregatie voor de Geloofsleer en de Doctrinaire Commissies van de Bisschopsconferenties te versterken, besloot de toenmalige Kardinaal Joseph Ratzinger in 1982 dat de Voorzitters van dergelijke Commissies periodiek op een continentaal niveau bijeen zouden komen. Een van de bijzondere kenmerken van deze ontmoetingen ligt in het feit dat de leiding van de Congregatie naar de verschillende continenten gaat, waarmee het belang van de lokale en regionale jurisdicties en hun verantwoordelijkheid bij het behandelen van doctrinaire kwesties wordt onderstreept. De eerste van deze bijeenkomsten vond plaats in Latijns-Amerika, in Bogatá (1984); er waren daarna de volgende bijeenkomsten in Kinshasa, Afrika (1987); in Wenen, Europa (1989); in Hong-Kong, Azië (1993); in Guadalajara, Latijns-Amerika (1996) en in San Francisco, Noord-Amerika (1999). In meer recente tijden vonden bijeenkomsten plaats in Dar es Salaam, Afrika (2009) en in Esztergom-Boedapest, Europa (2015).

Nu, in samenwerking met het Voorzitterschap van de Federatie van Aziatische Bisschoppenconferenties (FABC), is een nieuwe bijeenkomst van dezelfde soort voorbereid voor Azië. Zo'n gebeurtenis toont de wens van de Congregatie voor de Geloofsleer om de lokale Episcopaten te ondersteunen in hun verantwoordelijkheid voor het bevorderen en beschermen van de leer van het geloof, gezien de specifieke uitdagingen waarmee het continent van Azië vandaag wordt geconfronteerd.

Bron: Vatican.va

Zie ook: 13-01-2015 Kard. Müller - Congregatie voor de Geloofsleer
De theologische aard van de Doctrinaire Commissies en de taak van de bisschoppen als meesters van het geloof
Esztergom
(13 januari 2015)

Publicatiedatum: 11 januari 2019
Laatst bewerkt: 25 januari 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test