• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Nieuwe technologieën - nieuwe relaties. Een cultuur van respect, dialoog en vriendschap bevorderen"

Onder dit thema zal de mediazondag 2009 gehouden worden, aldus de mededeling van de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen van afgelopen maandag. De president van deze Mediaraad, Aartsbisschop Mario Celli, benadrukt de positieve toon, die de Paus dit jaar gekozen heeft voor de mediaproblematiek. Aan het voorbeeld van de mobiele telefoon kan men de kansen en moeilijkheden van de nieuwe technische mogelijkheden aflezen, aldus Aartsbisschop Celli in een gesprek met Radio Vaticana. "Er is de verslaving om altijd maar 'verbonden' te zijn. We zijn meer bezorgd om verbonden te zijn, dan om de inhoud van de communicatie te geven, die ons de nieuwe media geven. In plaats alleen over de risico's of de grenzen te spreken benadert de Paus deze problematiek op een positieve manier en zegt: Juist in deze relaties, die ons door de nieuwe communicatiemiddelen gegeven worden, moeten wij een cultuur van de dialoog, het respect en de vriendschap koesteren."

Het thema voor de "Wereld Communicatiedag 2009" betekent een "groot werkprogramma voor de mensen werkzaam zijn in de media", aldus Celli verder. De vakmensen in de communicatie hebben in een tijd van de ontwikkeling van de nieuwe communicatietechnieken een bijzondere verantwoordelijkheid.
Mgr. Celi, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen: “Ditmaal wordt niet zozeer een thema, wel een werkprogramma voorgesteld. De nieuwe technologieën scheppen een nieuwe leefwereld en een nieuwe cultuur. Technologische vooruitgang betekent niet zonder meer een stap vooruit, want ze houdt ook beperkingen en mogelijkheden in om deze nieuwe middelen ten dienste van het algemene welzijn in te zetten."

Aartsbisschop Celli kondigde voorts aan dat de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen in maart 2009, in samenwerking met professoren voor de communicatiewetenschappen en publiciteit een seminar voor de "media-Bisschoppen" zal houden, om een nieuwe "mediazielzorg" te ontwikkelen.

De "Wereld Communicatiedag" wordt wereldwijd op 31 mei 2009 gehouden, o.a. in Nederland en Duitsland echter op 13 september. Een Boodschap van de Paus wordt op de feestdag van patroon voor de media, de H. Franciscus van Sales, op 24 januari gepubliceerd. Mgr. Celi onthulde alvast dat de Paus een compendium van engagementen en verantwoordelijkheden voor mensen uit de communicatiewereld en de media zal voorstellen.

Publicatiedatum: 30 september 2008
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test