• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Russisch-orthodoxe Kerk verbreekt alle banden met Constantinopel

(kerknet.be) - De Heilige Synode van de Russisch-orthodoxe Kerk kwam uitzonderlijk in Minsk samen voor overleg over nieuwe sancties tegen het oecumenische patriarchaat van Constantinopel en zijn bisschoppen. De locatie is niet toevallig, omdat het Russisch-orthodoxe patriarchaat zo zijn historische, territoriale aanspraken kracht kan bijzetten. In september werd Russisch-orthodoxe bisschoppen al verboden nog samen met de bisschoppen van oecumenische patriarchaat Eucharistie te vieren.

Het is de eerste keer dat ook de Russische kerkleiders zelf officieel spreken over een schisma, aldus The Guardian.

Metropoliet Hilarion van Volokolamsk kondigde na maandagavond na de Heilige Synode aan dat daar beslist werd om alle relaties met het oecumenische patriarchaat tijdelijk te verbreken. Tegelijk sprak hij de hoop uit dat de Oecumenische patriarch de houding van zijn kerk zou bijsturen. Maar totdat deze onwettige beslissingen herroepen worden kunnen wij met deze kerk niet in gesprek gaan en blijft dit schisma van kracht. Het Russisch-orthodoxe patriarchaat kiest daarmee, gesteund door de machthebbers in het Kremlin, voor een open confrontatie met Constantinopel. Er wordt ook manifest ingespeeld op de angst van Moskougezinde orthodoxen in Oekraïne. Het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou waarschuwt hen voor aanvallen en onderdrukking die hen mogelijk te wachten staan.

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill verklaarde in de kloosterstad Sergijew Posad: De crisis in de orthodoxe wereld is ernstig. Toch hopen wij dat wij de kracht vinden om de crisis te overwinnen en de eenheid te bewaren. Hij onderstreepte nogmaals  het belang van Kiev als bakermat van de orthodoxe Kerk, omdat daar 13 eeuwen geleden met het eerste doopsel in de Dnjepr de Kerk in Oost-Europa geboren werd.

Bron: Pro Oriente/Kathpress.at

Publicatiedatum: 16 oktober 2018
Laatst bewerkt: 17 oktober 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test