• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Mgr. Eijk: staken beademing Leeuwarder geen euthanasie

Amsterdam (KatholiekNederland) 7 september 2008 - De 28-jarige Niels Kooistra, die begin augustus zwaargewond raakte bij een steekpartij in Leeuwarden, heeft volgens mgr. Wim Eijk geen euthanasie laten plegen. Dat zei de aartsbisschop van Utrecht vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Dwarslaesie
Kooistra moest na de steekpartij op straat gereanimeerd worden. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat hij een ernstige dwarslaesie had opgelopen, waardoor hij kunstmatig beademd moest worden. In overleg met zijn ouders en het openbaar ministerie besloot hij de artsen te verzoeken de behandeling stop te zetten. "Dit geval valt niet als euthanasie te kwalificeren", zei Eijk, in de Nederlandse bisschoppenconferentie referent voor medische ethiek.

Ongeproportioneerd
Eijk: "Het ging hier om de staking van kunstmatige beademing. In deze situatie was duidelijk sprake van een ongeproportioneerde vorm van levensverlenging. Dat wil zeggen: er bestond geen evenredige verhouding tussen de voordelen van de behandeling - de kans op genezing was uitgesloten - en de nadelen, kunstmatige beademing kan namelijk moeilijkheden, risico's en complicaties met zich meebrengen."

Sterven was geen intentie
"In dit geval kun je niet zeggen dat de persoon koos voor de dood. Onder de gegeven omstandigheden wilde hij op deze wijze zijn leven niet verlengen", vervolgde Eijk. Op de vraag of deze manier van kwalificeren niet louter semantisch is, antwoordde de aartsbisschop dat de leer van de Kerk duidelijk is: er is pas sprake van euthanasie als men de intentie heeft om de dood te bewerken. "Deze persoon was volgens ons er ten volle toe gerechtigd om beëindiging van kunstmatige beademing te verzoeken", aldus Eijk.

Ophef door foutief bericht
In de laatste week van augustus veroorzaakte de zaak in Leeuwarden voor ophef. Er was door het OM een foutief bericht naar buiten gebracht waarin gemeld werd dat het slachtoffer voor euthanasie had gekozen, dit tot woede van zijn familie. Het OM deed er vervolgens alles aan om dit te weerspreken. "Het was beslist geen euthanasie, maar het staken van een medisch zinloze behandeling. Was op 2 augustus de ambulance niet snel ter plekke geweest, dan was het slachtoffer toen al overleden”, aldus een OM-woordvoerder.

Moord of doodslag
De zaak in Leeuwarden komt voor de rechter om te bepalen wie er verantwoordelijk is voor de dood van Niels Kooistra. De vraag is of degene die hem gestoken heeft poging tot moord of doodslag óf regelrecht moord of doodslag ten laste kan worden gelegd. Maar als het juridisch gezien wel euthanasie was, dan zou er geen causaal verband bestaan tussen de steekpartij en Kooistra's overlijden. In dat geval gaat de verdachte vrijuit, tenminste wat betreft de aanklacht wegens moord of doodslag of de poging daartoe.

Rechter
Mocht de rechter oordelen dat Kooistra euthanasie heeft laten plegen, dan zit die rechter volgens Eijk fout. "Vanuit mijn katholieke visie heeft die rechter, zou ik zeggen, het bij het verkeerde eind. Trouwens, ik verwacht niet dat de rechter dat zal zeggen. Het proportionaliteitsbeginsel wordt immers ook door niet-katholieken gebruikt."

Zie ook:

Publicatiedatum: 7 september 2008
Laatst bewerkt: 22 november 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test