• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Verslag van de 24e bijeenkomst van de Raad van Kardinalen

Greg Burke, directeur van het Vaticaanse persbureau, heeft vanmiddag verslag gedaan van de werkzaamheden van de Raad van Kardinalen, dat de afgelopen dagen bijeen was.

De Raad van Kardinalen kwam de afgelopen drie dagen bijeen: maandag 23, dinsdag 24 en woensdag 25 april. Alle leden waren aanwezig, met uitzondering van Zijn Eminentie Kardinaal George Pell. Zijn Eminentie Kardinaal Reinhard Marx was maandag afwezig. De Heilige Vader was vanochtend niet aanwezig vanwege het algemene audiëntie.

De sessies vonden plaats in de ochtend van 9.00 tot 12.30 uur en in de middag van 16.30 tot 19.00 uur. De meeste tijd werd gewijd aan het herlezen van het ontwerp van de nieuwe Paus Franciscus - Apostolische Constitutie
Praedicate Evangelium
Het Evangelie verkondigen - Over de Romeinse Curie en haar dienst aan de Kerk in de wereld
(19 maart 2022)
. Aan het einde van het ontwerpproces, dat iets meer tijd zal vergen, zullen de kardinalen de tekst goedkeuren en die aan de Heilige Vader worden voorgelegd voor zijn verdere overwegingen en voor zijn definitieve goedkeuring.

Onder de verschillende thema's die het Paus Franciscus - Apostolische Constitutie
Praedicate Evangelium
Het Evangelie verkondigen - Over de Romeinse Curie en haar dienst aan de Kerk in de wereld
(19 maart 2022)
zullen vormen, waarvan er veel al uitgebreid zijn behandeld in de vorige zittingen van de Raad van Kardinalen, werden van enkele het bijzondere belang benadrukt:

  • de Romeinse curie in dienst van de Heilige Vader en van de specifieke kerken;
  • het pastorale karakter van activiteiten van de Curie;
  • de instelling en vorming van de Derde Afdeling van het Staatssecretariaat;
  • de verkondiging van het Evangelie en de zendingsgeest als een perspectief dat de activiteit van heel de Curie kenmerkt.

Zijn Eminentie Kardinaal Sean O'Malley heeft de deelnemers aan de Raad op de hoogte gebracht van de vele inspanningen die in de hele wereld zijn geleverd voor de bescherming van minderjarigen en kwetsbare volwassenen. Tijdens de recente plenaire vergadering heeft de Pauselijke Commissie ter bescherming van Minderjarigen de getuigenissen gehoord van de nieuw benoemde leden uit Brazilië, Ethiopië, Australië en Italië. Daarnaast werd een groep uit het Verenigd Koninkrijk, het "Overlevingsadvocaten Panel", gehoord. De kardinaal benadrukte de nadrukkelijke toewijding en grote bekwaamheid van de leden van de Commissie die de verscheidenheid aan culturen in de wereld goed vertegenwoordigen. Hij herhaalde ook de prioriteit van het moeten beginnen met een geleefde ervaring, doorgaan met het luisteren naar de slachtoffers en het ontvangen van hun ervaringen.

De kardinalen hoorden Mgr. Lucio A. Ruiz, secretaris van het Dicasterie voor Communicatie, die de Raad heeft gereorganiseerd, over de huidige stand van de hervormingen van het systeem aan communicatie van het Vaticaan.

De volgende vergadering van de Raad van Kardinalen zal plaatsvinden op de dagen 11, 12 en 13 juni 2018.

Bron: vatican.va

Publicatiedatum: 25 april 2018
Laatst bewerkt: 25 april 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test