• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tot de Rota Romana: Geweten is de grondslag

(vaticannews.va) - Geweten moet nooit worden uitgesloten bij huwelijksproblemen - zowel van de kant van de kerkelijke rechters als van de zijde van de paren. Paus Franciscus benadrukte dit maandag in een toespraak voor rechters van de Romeinse Rota.
Hij ontving de Vaticaanse rechters, die voornamelijk betrokken zijn bij een nietigverklaringsprocessen, bij de opening van het nieuwe gerechtelijk jaar van de Rota Romana in het Vaticaan.

De Rota-rechters, in hun hoedanigheid van beslissers over de geldigheid of nietigheid van een huwelijk, zijn volgens de Paus specialisten op het gebied van het christelijk geweten. In hun werk zouden ze hun zaken nooit als een puur bureaucratische oefening moeten beschouwen, benadrukte Franciscus in zijn toespraak:

"De nauwe band tussen het geweten van het geweten en de huwelijksprocessen waar u dagelijks mee te maken hebt, moet voorkomen dat de uitoefening van het recht wordt teruggebracht tot een puur bureaucratische taak. Als de kerkelijke rechtbanken bezwijken voor deze verleiding, zouden ze het christelijke geweten bedriegen."

Daarom had hij ook de wettelijke verantwoordelijkheid van diocesane bisschoppen versterkt in zaken van nietigverklaring volgens de verkorte procedure en de Paus verklaarde de overeenkomstige bepalingen. Vgl. Paus Franciscus, Motu Proprio, De Heer Jezus, barmhartige rechter - Enkele aanpassingen van het kerkelijk wetboek aangaande het huwelijksrecht, Mitis Iudex Dominus Iesus (15 aug 2015) Vgl. Paus Franciscus, Motu Proprio, De milde en barmhartige Jezus - Inzake enkele aanpassingen in het kerkelijk wetboek van de Oosterse Kerken aangaande het huwelijksrecht, Mitis et Misericors Iesus (15 aug 2015) Het is de bisschop die - in eerste instantie - beslist over een mogelijke nietigverklaring van het huwelijk, zei de Paus. Franciscus riep de rechters op om "met nederigheid en gematigdheid" te handelen in het proces van gewetensvolle ondervraging en oordeel. Het gebed mag hier niet worden gemist, herinnerde hij hen.

Daarnaast is een intensieve begeleiding van de gelovigen noodzakelijk, waarmee de Paus verwees naar de pastorale vraagstukken: zij die zich op een huwelijk voorbereiden, evenals de stellen die moeten worstelen met huwelijksproblemen. Het gaat over het stimuleren van een proces van onderscheiding in het geweten.

Franciscus: "We moeten voorkomen dat het geweten van gelovigen die in moeilijkheden verkeren in hun huwelijk zich afsluit van een weg van genade. Dit doel kan worden bereikt met een pastorale begeleiding, met de onderscheiding van het geweten Vgl. Paus Franciscus, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over vreugde van de liefde, Amoris Laetitia (19 mrt 2016), 242 en met het werk van onze rechtbanken. Dit moet op verstandige wijze gebeuren en door middel van het zoeken naar de waarheid: alleen op deze manier maakt de nietigheidsverklaring een bevrijding van het geweten mogelijk."

Zie de Nederlandstalige vertaling van de gehele toespraak: Paus Franciscus - Toespraak
In het heiligdom van het geweten van de gelovigen
Bij de opening van het gerechtsjaar 2018 van de Romeinse Rota - Sala Clementina
(29 januari 2018)

Zie ook bericht: Aanbeveling van de Paus: een permanent catechumenaat van het huwelijk

Publicatiedatum: 29 januari 2018
Laatst bewerkt: 31 januari 2018


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test