• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: “Kletsen, fotograferen en spektakel maken tijdens Mis uit den boze”

(kro.nl/katholiek - gewijzigd) - Paus Franciscus heeft vandaag wederom de gelovigen op het hart gedrukt eerbiedig aan de Heilige Mis deel te nemen. In een catechetische toespraak over het Altaarsacrament wees hij er op dat geklets en foto’s maken tijdens de Eucharistieviering uit den boze zijn.

Paus Franciscus - Audiëntie
H. Mis 1. - Inleiding
Catechesereeks over de Heilige Mis - Aula Paulus VI
(8 november 2017)
 tijdens liturgische plechtigheden.

“Zouden wij onszelf toestaan om te kletsen, om foto’s te maken, om voor een beetje spektakel te zorgen? Nee! Want het gaat hier om Jezus! Wij zouden dan toch zeker stil zijn, in tranen zijn en vanwege onze verlossing vreugdevol zijn”, zei de Paus tijdens de algemene audiëntie van deze woensdagochtend 22 november. Paus Franciscus, Audiëntie, Catechesereeks over de Heilige Mis - Sint Pietersplein, H. Mis 3. - De Mis is de gedachtenis van het Paasmysterie van Christus (22 nov 2017), 6

“Wanneer wij de kerk betreden om de Mis te vieren dan is dit onze gedachte: ik betreed Calvarië, waar Jezus zijn leven voor mij geeft. Op die manier verdwijnt de show, verdwijnt de kletspraat, het commentaar, evenals al die dingen die ons verwijderen van wat zo mooi is aan de Mis: de triomf van Jezus.”

8 november begon de Paus een nieuwe catechesereeksover het sacrament van de Eucharistie. De laatste serie daarvoor ging over de christelijke hoop.

Paus Franciscus zei dat de Eucharistie herinnert aan het historische lijden van Christus, maar dat het ook veel meer is dan een herdenking. De Eucharistie stelt het lijden, sterven en verrijzen van Christus present. Het Christusmysterie voltrekt zich steeds opnieuw in elke Eucharistieviering, aldus de bisschop van Rome. Hij voegde eraan toe dat de Mis geen spektakel is maar de viering van de Verlossing.

Christus bevrijdde aan het kruis de gelovige “niet alleen van de demon van ons lichamelijke einde, maar ook van een geestelijke dood, die het kwaad, de zonde, is.”

Zie ook de Nederlandstalige vertaling van de gehele catechese van deze woensdag: Paus Franciscus - Audiëntie
H. Mis 3. - De Mis is de gedachtenis van het Paasmysterie van Christus
Catechesereeks over de Heilige Mis - Sint Pietersplein
(22 november 2017)

Publicatiedatum: 22 november 2017
Laatst bewerkt: 24 november 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test