• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Johannes Paulus I heeft nu de titel van "Eerbiedwaardige Dienaar Gods"

(kro.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft gisteren de kardinaal-prefect Angelo Amato van de Congregatie voor de Heiligverklaringen opdracht gegeven de decreten uit te vaardigen waarin het martelaarschap van twee personen en de heldhaftige deugdzaamheid van zes personen officieel worden erkend. De betreffende overledenen krijgen nu de status van ‘Eerbiedwaardige Dienaar Gods’, een voorstadium van de zaligverklaring. Onder hen is Albino Luciani, die in 1978 paus Johannes Paulus werd.

Marteldood ondergaan

In het vandaag verspreide communiqué noemt het Vaticaan de namen van de Hongaarse priester János Brenner en de Italiaanse missiezuster Leonella Sgorbati.

Dat is eveneens het geval voor de Hongaarse cisterciënzer novice Janos Brenner uit Szombathely (Steinamanger). Hij werd in de nacht van 15 december 1957 aangevallen en met verschillende steekwonden vermoord. Brenner stond al sinds de Hongaarse Opstand van een jaar eerder, in 1956, onder strenge observatie. Na zijn dood en nog tot in 1989 verbood het communistische bewind om zijn naam publiekelijk te vermelden.

De Italiaanse missiezuster Leonella Sgorbati werd in 2006 door moslimextremisten vermoord in de Somalische hoofdstad Mogadishu tijdens de geweldadige reacties in de moslimwereld naar aanleiding van de Paus Benedictus XVI - Toespraak
Geloof, Rede en Universiteit - Herinneringen en reflecties
Lezing over het thema gehouden bij de ontmoeting met vertegenwoordigers uit de wetenschap in de Aula Magna van de Universiteit van Regensburg
(12 september 2006)
van Paus Benedictus XVI in Regensburg.

Paus Johannes Paulus I - Eerbiedwaardige Dienaar Gods

Onder de zes nieuwe ‘eerbiedwaardigen’ die niet de marteldood stierven, bevindt zich Johannes Paulus I, die de ‘Lachende Paus’ werd genoemd. Na de dood van Paulus VI werd hij op 26 augustus 1978 tot bisschop van Rome gekozen. 33 dagen later stierf hij aan een hartinfarct.

Voor een zaligverklaring dient er in het geval van de eerbiedwaardige niet-martelaren nog een wonder op hun voorspraak te worden erkend.

Volgens kardinaal Beniamino Stella, de postulator in het zaligverklaringsproces van paus Luciani, worden er momenteel twee medisch onverklaarbare genezingen onderzocht die aan de voorspraak van Johannes Paulus I worden toegeschreven. 

De erkenning van de heldhaftige deugdzaamheid betekent dat het hoogste kerkelijke gezag ervan overtuigd is geraakt dat de kandidaat-zalige de christelijke deugden op een buitengewone wijze heeft beoefend.

Andere Eerbiedwaardige Dienaren Gods

Franciscus erkende ten slotte nog de heroïsche deugden van de Italiaan Bernard van Baden (1428-1458); de Italiaanse minderbroeders Gregorio Fioravanti (1822-1894) en Marcellino da Capradosso (1873-1909), de Venezolaanse jezuïet Tommaso Morales Pérez (1908-1994)  en de Amerikaanse Teresa Fardella, stichteres van de Arme Zusters, Dochters van Maria (1867-1957).

Zie ook bericht: 09-11-2017 - Non als martelares erkend: ze werd vermoord bij de onrust na de Regensburger Rede

Publicatiedatum: 9 november 2017
Laatst bewerkt: 10 november 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test