• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Raad van Kardinalen sluiten hun bijeenkomst af

Woensdag 13 september gaf de directeur van de Persdienst, Greg Burke, een briefing over de eenentwintigste vergadering van de Raad van Kardinalen met Paus Franciscus.

De Raad van Kardinalen ontmoette elkaar de drie dagen van maandag 11 tot en met woensdag 13 september. Alle leden van de Raad waren aanwezig, met uitzondering van George Kardinaal Pell en Laurent Monsengwo Kardinaal Pasinya. De Heilige Vader kwam pas vanaf dinsdagmorgen, na afloop van zijn apostolische reis naar Colombia, bij de groep aan, en was vanmorgen afwezig voor de algemene audiëntie.

De werksessies werden gehouden in de ochtend van 09:00-12:30 en in de middag van 16:30-19:00 en gingen over de bestudering aangaande de status van de voorstellen die door de Raad aangeboden worden aan de Heilige Vader ter hervorming van de curie.

Er is ook een reflectie geweest op de pauselijke teksten over de hervorming van de Curie en werd geleid door Kardinaal Óscar Rodriguez Maradiaga. De teksten zijn voornamelijk de traditionele ontmoeting met Kerstmis met de Romeinse Curie, maar ook die van het consistorie van 12 februari 2015 en die van Paus Franciscus - Toespraak
Viering van de 50e verjaardag van de oprichting van de Bisschoppensynode
Aula Paulus VI
(17 oktober 2015)
. Enkele thema's van de discussie: de Curie als instrument van evangelisatie en dienstverlening voor de paus en voor de lokale kerken; decentralisatie; de rol van de apostolische Nunciaturen; de selectie en expertise van het personeel, minder klerikaal en maar meer internationaal, met de toename van het aantal jongeren en vrouwen.

Onder andere hebben de Kardinalen nagedacht over het recente Motu Proprio "Paus Franciscus - Motu Proprio
Magnum Principium
Waarbij canon 838 van het Kerkelijk Wetboek gewijzigd wordt
(3 september 2017)
" voor de effecten op de taken van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten. Er werd ook geluisterd naar S.E. Bisschop Fisichella, president van de Pauselijke Raad ter Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie, over het werk van zijn dicasterium. Vanmiddag zal de Raad van Kardinalen door Kardinaal Fernando Filoni, prefect van "Propaganda Fide", op de hoogte gebracht worden van het werk van zijn dicasterium.

De Kardinalen hebben ook een herlezing ondernomen van het Statuut van het Dicasterie voor de Leken, Familie en Leven, opgericht op 1 september 2016.

Zijn Eminentie Sean Patrick Kardinaal O'Malley heeft andere de leden van de Raad bijgepraat met betrekking tot het werk van de Pauselijke Commissie ter bescherming van Minderjarigen.

De volgende vergadering van de Raad van Kardinalen vindt plaats op 11, 12 en 13 december 2017.

 

Publicatiedatum: 13 september 2017
Laatst bewerkt: 14 september 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test