• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Opzwepend afscheid Colombia van Paus Franciscus

(kro.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft zijn bezoek aan Colombia zondagavond (plaatselijke tijd) beëindigd. President Juan Manuel Santos en zijn vrouw deden hem op de luchthaven van Cartagena uitgeleide.

De afscheidsceremonie, compleet met militair eerbetoon, was kleurrijk en opzwepend. Met een ‘Carnaval van Barranquilla’ door folkloristische dansgroepen werd van de opperherder van de Katholieke Kerk afscheid genomen. Daarna nam hij plaats in een toestel van Avianca Airlines dat hem naar Rome terug zou vliegen.

Kort voor het afscheid op het vliegveld was de Paus voorgegaan in een openluchtmis op het Contecar-haventerrein van Cartagena, waaraan honderdduizenden gelovigen deelnamen. Aan het einde van die eucharistieviering bedankte hij allen die het Pausbezoek hadden helpen organiseren.

Ook wees Franciscus op het thema van de reis: ‘Laten we de eerste stap zetten.’ “Colombia, je broeder heeft je nodig. Ga hem tegemoet en geef hem de vredesomhelzing, vrij van alle geweld, voor altijd als slaaf van de vrede”, zei de Paus. In Colombia heeft meer dan een halve eeuw lang een bloedige burgeroorlog gewoed. Strijdende partijen waren regeringstroepen, linkse rebellenlegers, rechtse paramilitairen en drugskartels.

President Santos, die in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg vanwege zijn vredesonderhandelingen met rebellenleger FARC, bedankte de Paus voor zijn vredesmissie en verzekerde hem dat Colombia “nu een beter land” is.

Het Colombiaanse staatshoofd refereerde later in een interview aan de lichte verwonding die de Paus in Cartagena aan zijn gezicht had opgelopen. “De Paus zei tegen mij dat het een mooi souvenir uit Colombia is dat hij mee naar huis neemt.”

President Santos zei in een persconferentie dat er in zijn land gedurende het Pausbezoek 60 procent minder moorden zijn gepleegd. Gemiddeld vinden er in Colombia dagelijks vijftig moorden plaats.

De Paus arriveerde in Colombia op 7 september. Hij logeerde op de Apostolische Nuntiatuur in de hoofdstad Bogotá. In Bogotá en de steden Villavicencio, Medellín en Cartagena ontmoette hij diverse groepen gelovigen. Elke dag stond een openluchtmis op het programma. Bij elke verplaatsing met de Pausmobiel stonden vele duizenden hem langs de kant toe te juichen. In Villavicencio was hij aanwezig bij een nationale verzoeningsbijeenkomst met militairen en ex-rebellen. Franciscus verklaarde op deze apostolische reis twee martelaren zalig en vereerde de relieken van de heilige zuster Laura Montoya en de heilige jezuïet Pedro Claver.

Publicatiedatum: 11 september 2017
Laatst bewerkt: 12 september 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test