• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Huldebetoon van Paus Franciscus aan de heldhaftige naastenliefde van de H. Petrus Claver

Voor de vijfde en laatste dag van zijn apostolische reis in Colombia, begaf de Paus zich naar Cartagena, in het noorden van het land, aan de Caraïbische Zee, in de voetsporen van de missionaris en jezuïet de heilige Petrus Claver (1580-1654). Een heilige “vol naastenliefde tot het heldhaftige toe”, benadrukt hij.

Bij zijn aankomst in de stad, werd de Paus door een jubelende menigte onthaald. Eerst zegende hij de eerste steen van een onderkomen voor daklozen en slachtoffers van mensenhandel; daarna ging hij naar de woning van Lorenza María Pérez Barrios, een 77-jarige vrouw, die al 16 jaar maaltijden bedeelt aan benadeelde kinderen (in de Pausmobiel tussen het centrum Talita Kum en het huis van Lorenza Perez heeft de Paus zich aan de wenkbrauw en linkerwang gekwetst); en daarna bad hij het zondagsangelus aan de kerk van de H. Petrus Claver.

Paus Franciscus leidde het gebed tot Maria in met een herinnering aan de heilige Petrus Claver, die zichzelf “voor altijd de slaaf van de zwarten” noemde: “Op de grootste slavenmarkt van de Nieuwe Wereld wachtte hij de schepen op uit Afrika. Dikwijls verwelkomde hij hen alleen met evangeliserende gebaren, omdat hij in de onmogelijkheid verkeerde met hen in gesprek te komen door het verschil van taal”.

"De heilige Petrus Claver heeft op een bewonderenswaardige manier getuigd van de verantwoordelijkheid en belangstelling die ieder van ons voor zijn broeders moet hebben”, vervolgt de Paus. “Streng voor zichzelf en vol naastenliefde tot het heldhaftige toe”, “wist hij dat de taal van de naastenliefde en de barmhartigheid door iedereen begrepen werd …  en wanneer hij afkeer voor hen voelde, zegende hij hun wonden.”

“Na de eenzaamheid verlicht te hebben van honderdduizenden mensen, bracht hij de laatste vier jaar van zijn leven door, ziek en in zijn cel, in ontzettende verlatenheid”. Hij had ook “zware kritiek te verduren en hardnekkige tegenkanting van degenen die vreesden dat zijn apostolaat de winstgevende slavenhandel zou ondermijnen”.

In de kerk die gewijd is aan “de apostel van de zwarte slaven”, heeft de Paus vervolgens in stilte gebeden bij de relieken van deze jezuïet, omringd door ongeveer 300 vertegenwoordigers van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. De Paus gaf aan het heiligdom een kruis in ijzer en kristal, in 2017 door twee kunstenaars gemaakt, om de nederigheid van de armoede uit te beelden en de helderheid van het geloof.

Na het heiligdom van de heilige Petrus Claver bezocht te hebben in het klooster van de jezuïeten – waar hij een zestigtal jezuïeten gedurende een half uur ontmoette en hun vragen beantwoordde – begaf de Paus zich voor het middagmaal naar het klooster van de H. Dominicus. Om 16u30 droeg hij zijn Paus Franciscus - Homilie
Waardigheid van de persoon en mensenrechten
Área portuaria de Contecar (Cartagena de Indias) Domingo (Colombia) (10 september 2017)
, in het havengebied van Contecar, voor af te reizen naar Rome.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 10 september 2017
Laatst bewerkt: 30 januari 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test